鈴蘭(再發芽) new

作者: Ling612 發表于 2009-4-29 08:42:20
3507 8

想請問你地d鈴蘭死左未呀????
kalok 發表於 2009-4-29 09:56:41 |顯示全部樓層
已經化為春泥了。
回復

carmen 發表於 2009-4-29 10:16:00 |顯示全部樓層
大花果種仲ok喎!啲葉仲綠,所以盡人士睇下玩到幾耐,你呢?
回復

pauline 發表於 2009-4-29 10:51:03 |顯示全部樓層
我的有幾棵死了, 還有2棵得1片葉的.
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-4-29 11:32:35 |顯示全部樓層
已經化為春泥了。
kalok 發表於 2009-4-29 09:56

x 2
回復

Ling612 發表於 2009-5-6 08:30:56 |顯示全部樓層
我只有葉片,就死啦..
回復

Ling612 發表於 2009-6-11 08:50:57 |顯示全部樓層
今年2月係x紛買左棵鈴蘭,因受不了4,5月春天氣候而成棵死左,一直都冇理到,直至係今年六月份正想再用番d泥種其他植物時,竟然看到鈴蘭長出芽,心理非常開心.唔知是否休眠狀態呢,
現在唔知點做,需唔需要淋水,或是唔要淋水由佢.

回復

KUNO 發表於 2009-6-11 18:58:08 |顯示全部樓層
今年2月係x紛買左棵鈴蘭,因受不了4,5月春天氣候而成棵死左,一直都冇理到,直至係今年六月份正想再用番d泥種其他植物時,竟然看到鈴蘭長出芽,心理非常開心.唔知是否休眠狀態呢,
現在唔知點做,需唔需要淋水,或是唔要淋水 ...
Ling612 發表於 11/6/2009 08:50

現時不用澆水,直到九月份挖出進行冷藏春化,再在十一月份重覆種植.
另外在正常情況下,當植株進入休眠狀態時,地上部份的葉片會全數枯萎,只會剩下在土層下休眠的根莖部份.
而當生長期再次開始後,才會再次長出地上的莖葉部份.
若地上部份枯萎後檢查發現地下根莖部分也沒有增生或同時枯萎,這情況才可以說是植株已經枯死.
回復

Ling612 發表於 2009-6-11 21:04:10 |顯示全部樓層
現時不用澆水,直到九月份挖出進行冷藏春化,再在十一月份重覆種植.
另外在正常情況下,當植株進入休眠狀態時,地上部份的葉片會全數枯萎,只會剩下在土層下休眠的根莖部份.
而當生長期再次開始後,才會再次長出地上的莖 ...
KUNO 發表於 2009-6-11 18:58

我換左細盤同淋左水,死啦!鈴蘭唔知有冇事呢.
需唔需要用野包住冷藏,要用咩包住?
THX
回復