乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2190482 19848
JicJicmom 發表於 2009-6-4 01:15:38 |顯示全部樓層
老師好 ~~ 其實積媽想問一個問題好耐喇  .....  就係選擇留種0既瓜 /果/菜 , 要留意d乜 ? 係唔係最大最靚為之最好 ? 抑或係另有要求架呢 ?
回復

lamolympia 發表於 2009-6-4 09:52:44 |顯示全部樓層
花SIR早晨:SORRY呀!因為我偷懶,無看晒你的全帖,低打。我現在立即開來看。add11icon
回復

muitau 發表於 2009-6-4 14:27:51 |顯示全部樓層
老師好 ~~ 其實積媽想問一個問題好耐喇  .....  就係選擇留種0既瓜 /果/菜 , 要留意d乜 ? 係唔係最大最靚為之最好 ? 抑或係另有要求架呢 ?
JicJicmom 發表於 2009-6-4 01:15

我隱約記得老師係選生得靚既落手,仲有選棵好生養既.
上星期我選左一條好大好直既青瓜, 挑左啲籽出來洗乾淨,吹乾, 但係佢乾左後由本來賬卜卜變到凹晒咁,仲縮晒水,一啲都唔似當日下種既種子咁,我當時覺得可能隻瓜未夠老所以掉左啲籽,到而家都唔知呢個決定岩唔岩.

積媽呢個問題我都好想知, 比如係咪得棵植物貢獻到咁上下,尾水先開始留定見靚既就留呢?!
回復

llaus 發表於 2009-6-4 14:34:27 |顯示全部樓層
如有錄像就更正啦add14icon
回復

花園仔 發表於 2009-6-4 17:24:24 |顯示全部樓層
7161# moontsang
老師, 我盆9層塔, 由莖位開始紅上去, 係咪有病呀??
=================================
大家好!
嗱, 羅勒常見品種有兩種,  一種成棵淡綠色, 俗稱白骨九層塔(青莖種),
另一種莖及葉脈部份係紫色嘅, 俗稱紅骨九層塔(紫莖種).
白梗九層塔係一般料理最常使用嘅品種, 無論係炒菜或整三杯雞多數用嘅都是白梗九層塔架.
紅梗九層塔數量比白梗嘅少好多架. 紅梗羅勒香氣比較濃郁.

我D羅勒開花時咪一樣莖及葉脈部份都係紫紅色嘅!
回復

花園仔 發表於 2009-6-4 17:42:49 |顯示全部樓層

7162# JicJicmom
7163# muitau
積媽呢個問題我都好想知, 比如係咪得棵植物貢獻到咁上下,尾水先開始留定見靚既就留呢?!
=============================================

積媽好!
留種籽嘅意義係確保物種後代承傳延伸上一代嘅優點啫.
如果冇優點留黎做乜吖! (保留稀有品種就冇計喇)
挑選留種梗係揀D最大, 最靚, 最健康, 抗蟲害性强嘅種籽啦!
要留種係要提早揀定邊棵(菜)邊個(瓜, 果)邊條(豆莢)作對象囉!

呢種粟米我就好鍾意嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-6-4 18:35:48 |顯示全部樓層

7163# lamolympia
花SIR早晨:SORRY呀!因為我偷懶,無看晒你的全帖,低打。我現在立即開來看。
================================================

你好!
今早去衫兄度又買咗包25KG嘅花生麩粉(壓粒狀).
順便體附近街市買咗D靚靚子薑, 醃酸薑送禮自奉吖馬!

我係咁樣醃酸薑嘅:
體街市買D嫩嫩嘅子薑
洗洗佢
刮咗D皮(我用西式湯匙刮, 好快趣又安全)
洗乾淨佢
切片(用膠筲箕装)

灑少少鹽醃吓佢(約半個鐘至1個鐘)
煲大滚水放薑落去氽水(目的係殺菌消毒)
用膠筲箕装翻佢瓊乾水備用

用體惠康買大陸嘅<白米醋>及太古嘅<黄冰糖>
煲糖醋(約1:1份量)  
煲溶D糖醋(試吓啱唔啱甜味)
試到啱味等糖醋冇咁熱(試熱, 以手指可以接受熱度為準)
倒D糖醋落已放咗薑片嘅玻璃樽內
等樽入邊D嘢凍咗咪冚翻蓋放入雪櫃囉!
幾日後就食得啦!
回復

moontsang 發表於 2009-6-4 20:15:10 |顯示全部樓層
7161# moontsang
老師, 我盆9層塔, 由莖位開始紅上去, 係咪有病呀??
=================================
大家好!
嗱, 羅勒常見品種有兩種,  一種成棵淡綠色, 俗稱白骨九層塔(青莖種),
另一種莖及葉脈部份係紫色嘅 ...
花園仔 發表於 2009-6-4 17:24

唔該老師, 唔講我都唔知有2隻TIM, THX~~不過我盆9層塔原本係青莖KA WOR..... 而家就下半紅上半青........係咪即係變緊種, 遲D會紅晒??
回復

花園仔 發表於 2009-6-4 22:59:27 |顯示全部樓層

7169# moontsang
唔該老師, 唔講我都唔知有2隻TIM, THX~~不過我盆9層塔原本係青莖KA WOR..... 而家就下半紅上半青........係咪即係變緊種, 遲D會紅晒??
=================================================

咁牙! 真正青莖種係唔會變紅嘅,
不過我嗰D係下半綠而上半紅架....
想清楚D咪問吓<草民>兄囉!
或者影張相睇吓先啦!
回復

may.sun 發表於 2009-6-4 23:06:49 |顯示全部樓層
7163# lamolympia
花SIR早晨:SORRY呀!因為我偷懶,無看晒你的全帖,低打。我現在立即開來看。
================================================

你好!
今早去衫兄度又買咗包25KG嘅花生麩粉(壓粒狀).
順便體附 ...
花園仔 發表於 2009-6-4 18:35

試下浸先
回復

moontsang 發表於 2009-6-4 23:18:27 |顯示全部樓層
7169# moontsang
=================================================

咁牙! ...
花園仔 發表於 2009-6-4 22:59

母朱太樣衰, 影支前2日插種既分盆DUCK NG DUCK, 睇到MA?add3icon
回復

花園仔 發表於 2009-6-4 23:30:07 |顯示全部樓層
7171# may.sun
試下浸先
=======================================
其實你地回個帖都好求其咁, 睇黎要求都唔高啫!
學阿鬚仲簡單啦:

醃子薑
材料:子薑三斤、白米醋兩大瓶、冰糖三包、鹽少許
做法
1. 子薑薄切後撒鹽,醃一會
2. 白米醋煮開後加入冰糖碎,用大火煮溶,拌勻後稍為待涼
3. 將子薑放進瓶子裡,用筷子拌鬆一點
4. 加進糖醋,冷藏一晚後即可食用
回復

花園仔 發表於 2009-6-4 23:36:44 |顯示全部樓層
7172# moontsang
母朱太樣衰, 影支前2日插種既分盆DUCK NG DUCK, 睇到MA?
=====================================

梗唔係咁插種啦, 起碼都要用水浸出根先移種啦, 長了了奀之之....好肉酸啫!
回復

may.sun 發表於 2009-6-5 00:27:06 |顯示全部樓層
7171# may.sun
試下浸先
=======================================
其實你地回個帖都好求其咁, 睇黎要求都唔高啫!
學阿鬚仲簡單啦:

醃子薑
材料:子薑三斤、白米醋兩大瓶、冰糖三包、鹽少許
做法
1. 子薑薄切後撒 ...
花園仔 發表於 2009-6-4 23:30

老師,誠意並不在乎字數架...我喜你的簡單方法嘛
回復

miku 發表於 2009-6-5 00:44:28 |顯示全部樓層
新手一問可能問題有點蠢, 請不要介意)

你好呀, 睇倒你個post, 好令人羡慕, 我都希望自己可以種倒d瓜菜比自己食, 買左d苗同種子, 開始試下種, 希望邊學邊種, 慢慢有收成啦!
我想請教一下, 我剛剛買了蕃茄苗(因為係新手, 所以從苗開始試種), 個老闆話要比肥先有花同有果, 佢話如果用來食就要落有機肥, 但我唔太明白幾時落同邊一種肥. 我見有魚肥買, 一支支, 呢隻得唔得, 另外有一隻係for 菜用, 又係細細支, 但無寫有機肥,
我買既係車尼茄, 洗唔洗而家同佢換左盤先啦, 但我見好似有一粒粒花蕾咁

tomato 1.JPG

係咪花黎?

係咪花黎?

謝謝指教, thanks!
回復

花園仔 發表於 2009-6-5 00:57:48 |顯示全部樓層

7175# may.sun
老師,誠意並不在乎字數架...我喜你的簡單方法嘛
===============================

我話你地嘅回复好求其, 成日浪費網絡資源啵, 而且版面凌亂唔整潔美觀啫!!

嗱! 好易啫, 想回復人地乜嘢
咪<cope>咗人地嘅問題先,
然後至按<回復>後<paste>翻落去囉.
跟手整行分隔綫至回答人地嘅問題啦, 嘥得你幾多秒唧!
回復

花園仔 發表於 2009-6-5 01:09:51 |顯示全部樓層
7176# miku
我想請教一下, 我剛剛買了蕃茄苗(因為係新手, 所以從苗開始試種), 個老闆話要比肥先有花同有果, 佢話如果用來食就要落有機肥, 但我唔太明白幾時落同邊一種肥. 我見有魚肥買, 一支支, 呢隻得唔得, 另外有一隻係for 菜用, 又係細細支, 但無寫有機肥,
我買既係車尼茄, 洗唔洗而家同佢換左盤先啦, 但我見好似有一粒粒花蕾咁
===============================================

你好! 呢盆蕃茄苗暫時唔好換盆住, 種吓先, 出個新帖請教吓網友, 既學到嘢又結識到新朋友.
然後睇多D帖, 由基礎做起仲容易入手啦!
回復

may.sun 發表於 2009-6-5 01:12:43 |顯示全部樓層
我話你地嘅回复好求其, 成日浪費網絡資源啵, 而且版面凌亂唔整潔美觀啫!!

嗱! 好易啫, 想回復人地乜嘢
=============================
即係跟老師方法呀嘛~~
回復

miku 發表於 2009-6-5 01:18:58 |顯示全部樓層
謝謝你的回覆, 我努力睇緊d帖, 不過實在太多啦, 要慢慢睇!
回復

moontsang 發表於 2009-6-5 12:53:43 |顯示全部樓層
7172# moontsang
母朱太樣衰, 影支前2日插種既分盆DUCK NG DUCK, 睇到MA?
=====================================

梗唔係咁插種啦, 起碼都要用水浸出根先移種啦, 長了了奀之之....好肉酸啫! ...
花園仔 發表於 2009-6-4 23:36

我有浸到有根先落盆ka, 不過...又真係好肉酸.........add2icon
希望佢會變返靚仔啦.......
唔該老師
回復