乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2205877 19822
BanbieChan 發表於 2009-6-14 14:31:02 |顯示全部樓層
7417# llaus
蛙蛙好!
種節瓜未呀!

我D節瓜生長得好好啦!
花園仔 發表於 2009-6-14 14:22

老師

午安呀~阿蛙哥哥D節瓜種子仲喺我度

我幫佢保管住等佢返嚟至比返佢呀
回復

llaus 發表於 2009-6-14 14:43:21 |顯示全部樓層
老師現大島是冬季,
唔適合種瓜瓜豆豆呀add12icon
菜就可以
回復

cookie20002005 發表於 2009-6-14 15:59:05 |顯示全部樓層
花老師我今日都將你送比我嘅節瓜同白青瓜落左種啦,我會好比心機照顧佢哋架add14icon
回復

花園仔 發表於 2009-6-14 23:31:34 |顯示全部樓層
7423# cookie20002005
花老師我今日都將你送比我嘅節瓜同白青瓜落左種啦,我會好比心機照顧佢哋架
=============================================

大家好!
希望你D瓜瓜快D出芽, 我地一齊努力啦!

青瓜苗苗琴日移咗落池囉!
回復

花園仔 發表於 2009-6-14 23:39:42 |顯示全部樓層
7421# BanbieChan

午安呀~阿蛙哥哥D節瓜種子仲喺我度

我幫佢保管住等佢返嚟至比返佢呀
===========================

斑比好!
唔該曬!
等佢返嚟至比返佢都OK嘅!
反正而家佢都係<大約在冬季>呀!

佛手瓜前两日己經出橫丫洛!
回復

花園仔 發表於 2009-6-14 23:46:37 |顯示全部樓層
今日摘咗D<白色青瓜>同<靚椒>送俾朋友!
回復

花園仔 發表於 2009-6-14 23:58:58 |顯示全部樓層
青瓜體施咗基底肥嘅情況下進入開花結果期時,
追肥應採取低濃度多次數嘅方法進行即係<薄肥多施>嘞.
而且瓜瓜體開花結果期時係需要大量水份架,
體呢個時期如果水分供應唔足或不及時,
就會大大削弱繼續結果能力, 甚至使正在生長嘅果實產生尖嘴細腰等畸形果添!
所以就係點解笠咗袋又冇蟲口D瓜瓜都係古靈精怪嘅原因之一嘞.

咁肉酸點送得俾人架!  
自己都係咁洛, 點笑<花花>呀!
回復

alilovebyj 發表於 2009-6-15 00:06:16 |顯示全部樓層
呢D無架豆角想掹咗佢種3棵苦瓜嘅,
點知今朝佢又猛咁開花....
============================

老師,我個d都係啊…呢兩日又多番d花,搞到我又忍住手先!
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-15 00:10:16 |顯示全部樓層
追肥應採取低濃度多次數嘅方法進行即係嘞.
就會大大削弱繼續結果能力, 甚至使正在生長嘅 ...
花園仔 發表於 2009-6-14 23:58

老師晚上好 ~~~~
怪唔之得積媽d瓜成日都奇奇怪怪咁喇 ...... 又學多一樣野喇 ~~
回復

花園仔 發表於 2009-6-15 00:15:21 |顯示全部樓層
7428# alilovebyj
===================================

係呀! 雖然尾水嘅豆豆個樣唔會靚架罅,
但都好好食架(切粒粒炒小碟都好正格)!

十幾日前嘅青豆角, 而家好大囉, 結緊豆添!
回復

farfeifar 發表於 2009-6-15 00:23:23 |顯示全部樓層
7427# 花園仔
追肥應採取低濃度多次數嘅方法進行即係<薄肥多施>嘞.
就會大大削弱繼續結果能力, 甚至使正在生長嘅果實產生尖嘴細腰等畸形果添!
所以就係點解笠咗袋又冇蟲口D瓜瓜都係古靈精怪嘅原因之一嘞.

咁肉酸點送得俾人架!  
自己都係咁洛, 點笑<花花>呀!
老師其實我仲有一隻

旁邊係積媽贈送o既老師牌靚椒~

旁邊係積媽贈送o既老師牌靚椒~
回復

花園仔 發表於 2009-6-15 00:26:09 |顯示全部樓層
7429# JicJicmom
老師晚上好 ~~~~
怪唔之得積媽d瓜成日都奇奇怪怪咁喇 ...... 又學多一樣野喇 ~~
=====================================

積媽好!
呢種情況發生體好多人嗰度架罅, 原因之一唧,
留意吓囉, 多數係體棵嘢老弱時出現最多呢!

反而要注意瓜瓜被果蠅針針就出埋曬D字母瓜嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-6-15 00:38:03 |顯示全部樓層
7431# farfeifar
老師其實我仲有一隻
=========================

唔緊要囉, 慢慢就學精架罅!
一點一滴聚積起黎咪經驗囉!

大冬瓜一號唔靚仔食咗洛!
呢嗰二號唔錯丫, 又靚仔又大得快....

隔一日大到頂袋呀!

隔一日大到頂袋呀!

用衫兄打孖套袋至夠長!

用衫兄打孖套袋至夠長!
回復

mono 發表於 2009-6-15 00:53:20 |顯示全部樓層
呢D無架豆角想掹咗佢種3棵苦瓜嘅,
點知今朝佢又猛咁開花....
============================

alilovebyj 發表於 2009-6-15 00:06

我向田個啲都係。仲有好多花添。但下星期要清嘑....。
回復

farfeifar 發表於 2009-6-15 00:54:03 |顯示全部樓層
7433# 花園仔
唔緊要囉, 慢慢就學精架罅!
一點一滴聚積起黎咪經驗囉!

大冬瓜一號唔靚仔食咗洛!
呢嗰二號唔錯丫, 又靚仔又大得快...
係bor!收到老師o既大冬瓜種, 好開心...
但我冇地呀, 如果用盆種得冇?
最少要用幾大至得呢?
(我而家成屋最大個盆都係得20"左右圓盆)
回復

sandylam 發表於 2009-6-15 13:19:29 |顯示全部樓層

7418# 花園仔

原來靚椒葉有少少黃係正常架?
我果棵比我剪曬,變左秃頭阿伯添.

老師,我想問現在可以落種種蕃茄嗎?
之前唔知係咪天氣唔啱,落種都種唔出.
回復

花園仔 發表於 2009-6-15 18:52:19 |顯示全部樓層
7435# farfeifar
係bor!收到老師o既大冬瓜種, 好開心...
但我冇地呀, 如果用盆種得冇?
最少要用幾大至得呢?
(我而家成屋最大個盆都係得20"左右圓盆)
====================================

花花好!
20吋大圓盤種一棵都勉強嘅, 留一個都OK架!
幾十斤啵!
回復

花園仔 發表於 2009-6-15 18:54:36 |顯示全部樓層
7436# sandylam
老師,我想問現在可以落種種蕃茄嗎?
之前唔知係咪天氣唔啱,落種都種唔出.
=========================

呢棑天氣仲差啦, 雨水多又熱!
回復

花園仔 發表於 2009-6-15 19:09:25 |顯示全部樓層
呢棑成日聽見D網友話桑樹嘅樹幹生好多白色粒粒, 有人見到驚到想棵嘢都唔要添!

好簡單啫, 棵嘢生咗蚧殼蟲啫, 刮走佢噴D<綠油油>咪OK囉!

我嗰棵都試過係咁啦, 而家好靚丫仲間中有果果吃添!

嗰陣剛剛搞掂D蟲蟲啫!

嗰陣剛剛搞掂D蟲蟲啫!

而家幾靚丫!

而家幾靚丫!
回復

花園仔 發表於 2009-6-15 19:24:51 |顯示全部樓層
唉! 個個都話甩花跌果!
起碼都係營養不良啦, 泥都唔放多少少, 落多多肥都冇用啦!

E=MC²

冬瓜嘅梗仲粗過脚指公呀, 唔係點供應水同養份俾咁大棚枝葉同大冬瓜亞!
回復