乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2193717 19822
花園仔 發表於 2010-5-25 20:38:55 |顯示全部樓層
F先生嘅<火箭菜>好食, 易種....
收咗兩棵種籽我諗夠種兩三個球場嘞,
試種瀋銀两日就出芽洛, 準備寄啲俾<小寶>分俾大家種啦!

回復

alilovebyj 發表於 2010-5-25 21:17:50 |顯示全部樓層
老師的合掌瓜多到可以攞去賣!

睇咗老師個幾張打風照…真係好勁,但D樹都好硬淨,頂得住吓喎!
回復

花園仔 發表於 2010-5-25 23:41:45 |顯示全部樓層
回復 12062# alilovebyj
老師的合掌瓜多到可以攞去賣!

睇咗老師個幾張打風照…真係好勁,但D樹都好硬淨,頂得住吓喎!
======================================

Alison好!
<合掌瓜>多唔緊要, 大家食啫, 唔使棑隊架!

嗰幾棵<夏威夷木瓜>好堅強架, 十號風球黎架!

回復

花園仔 發表於 2010-5-25 23:56:26 |顯示全部樓層
<鐵甲仔>又黎嘞!
露地種嘅<泰國長條茄子>俾佢咬到花斑斑呀!

2010-05-25-9.jpg 2010-05-25-10.jpg 2010-05-25-11.jpg 2010-05-25-12.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-5-26 00:01:50 |顯示全部樓層
非常好食嘅中國火箭菜<飛麥菜>又叫苦麥菜喎!

回復

花園仔 發表於 2010-5-26 00:05:10 |顯示全部樓層
<紅梗潺菜>摘蕊加速橫丫生長!

回復

maggieklliu 發表於 2010-5-26 00:08:17 |顯示全部樓層

老師 , 我今日經過CITY SUPER買左個日本南瓜返黎明天煮比個囝食 , 想請問佢入面D"核"係咪可以直接種落盤KA???定係要點樣處理????如果用唔晒D種子, 係咪同一般種子一樣就咁存起佢就得????
回復

花園仔 發表於 2010-5-26 00:10:16 |顯示全部樓層
詩人葉慈話: 凡美麗的, 終必漂走如急湍.

2010-05-25-3.jpg 2010-05-25-4.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-5-26 00:11:50 |顯示全部樓層
晚安!

2010-05-25-5.jpg 2010-05-25-6.jpg
回復

alsielee 發表於 2010-5-26 10:27:33 |顯示全部樓層
老師好!

老師的紫茉莉開得很燦爛,真令人羨慕!

我在5月初發了一批紫茉莉種子,只有紅色的出了芽,現在苗高~3吋,其他如白、黄、混色的通通沒反應!  可能是因為儲存太久(2、3年在雪柜柜筒)所致!

請問老師:紫茉莉是否紅色的最易種? 最易發芽?  (網上搜尋到的資料說--紫茉莉管理粗放,容易栽培,既可觀花、更可藥用,一舉兩得... ...)

另外,請問老師可否留一些紫茉莉種子(紅花除外)給我?  謝謝老師!
回復

小牛 發表於 2010-5-26 10:39:27 |顯示全部樓層
小牛好!
<合掌瓜>最少有兩年壽命, 慢慢種梗有回報嘅, 唔好掹!
種多棵體隔離囉, 小苗時唔好曝曬, 等佢壯碩啲就乜都唔怕啦!
=======================================
老師好!
咁長壽!?都好抵種喎!咁我再種多佢一陣啦!
唔該晒老師!
我都想種多棵呀!但係我老公投訴我太多植物,話淋水淋得好辛苦喎……
回復

kwanyeehui 發表於 2010-5-26 11:00:21 |顯示全部樓層
回復 12064# 花園仔

見到老師既夏威夷木瓜樹高過圍牆, 我真不知如何處置?
    一定會生到頂上樓上16樓, 遲D又要斬件, 留番下半節做標本.
回復

花園仔 發表於 2010-5-26 18:23:08 |顯示全部樓層
回復 12071# alsielee
老師好!
老師的紫茉莉開得很燦爛,真令人羨慕!
我在5月初發了一批紫茉莉種子,只有紅色的出了芽,現在苗高~3吋,其他如白、黄、混色的通通沒反應!  
可能是因為儲存太久(2、3年在雪柜柜筒)所致!

請問老師:紫茉莉是否紅色的最易種? 最易發芽?  
(網上搜尋到的資料說--紫茉莉管理粗放,容易栽培,既可觀花、更可藥用,一舉兩得... ...)

另外,請問老師可否留一些紫茉莉種子(紅花除外)給我?  謝謝老師!
==========================================

alsielee 及大家好!

<紫茉莉> 好易種! -- 我帖內有好多.....

近期會寄啲種籽俾<小寶>, 會有啲剛收嘅<白花紫茉莉>種籽, 黄花未得住....
回復

花園仔 發表於 2010-5-26 18:28:33 |顯示全部樓層
剛體隔離跟咗條帖子:

大家好!
嗱, 11654#張圖裡邊所表達有兩種意義嘅:

其一係做基肥泥層, 暫時唔種嘢住等基肥泥層發酵完成至種嘢體上面.
我會淋少少水潤濕泥土, 俾肥料體有濕度環境中加速發酵.
圖中基肥泥層下邊我畫咗流水線格, 表示肥份會經水份帶入底部嘅普通泥層啦.
你亦可以做咗上述動作後密封, 間中開放曝曬吓嘅,
到咗一定日子可以將全部泥土撈勻, 嗰啲咪肥泥囉!

其二係做基肥泥層, 立刻種嘢體泥面上, 並等待基肥泥層發酵完成上面啲根稍後深入吸取.
噉種咗嘢體上面梗要淋水啦, 啲水咪滲落下邊嘅等待發酵基肥泥層度囉,
啲肥料體有濕度環境中咪可以加速發酵啦!
圖中基肥泥層下邊我畫咗流水線格, 表示肥份會經水份帶入底部嘅普通泥層啦!

仲有每人環境做法唔同, 變化吓或參考吓其他網友點做架!

重貼11654#張圖

回復

花園仔 發表於 2010-5-26 18:37:12 |顯示全部樓層
回復 12068# maggieklliu
老師 , 我今日經過CITY SUPER買左個日本南瓜返黎明天煮比個囝食 , 想請問佢入面D"核"係咪可以直接種落盤KA???
定係要點樣處理????如果用唔晒D種子, 係咪同一般種子一樣就咁存起佢就得????
========================================

瑪姬,
係! -- 如果個瓜夠老身種籽又新鮮, 直接種落盤都好快出芽嘅!
當然培苗方法好多, 壇上都有啲架, 請教吓佢地啦!

係!
回復

chayote 發表於 2010-5-26 18:48:15 |顯示全部樓層

花老師,請問e隻法國豆e+岩5岩種,定係要等冬天先種?

回復

花園仔 發表於 2010-5-26 18:49:07 |顯示全部樓層
小牛及鈞哥好!

今日有高貴女士參觀我嘅儲肥區,
佢地都認為冇乜嘢吖, 可以接受喎....
打開吽肥桶佢地行埋去睇都冇人掩鼻....嘻嘻!

花生麩水及肥泥

邊有臭, 邊有蟲亞?

2010-05-26-1.jpg 2010-05-26-3.jpg
回復

花果山 發表於 2010-5-26 19:08:36 |顯示全部樓層
剛體隔離跟咗條帖子:

大家好!
嗱, 11654#張圖裡邊所表達有兩種意義嘅:

其一係做基肥泥層, 暫時唔種嘢住等 ...
花園仔 發表於 2010-5-26 18:28

=====================================================
花老師你好!
我有兩盆蕃茄開花喇!咁我咪追肥囉..有約16吋盆,落咗一湯匙骨粉半湯匙紅牛鉀.會唔會少得滯add3icon
回復

vege 發表於 2010-5-26 19:18:20 |顯示全部樓層

花老師你好~老師解答得好詳細呀~~~~ 而家清楚晒~~~ 我對我吽果箱野都有返d信心~~~
另外我有野想請教你: 但我想問如果落左好多肥, 到時用其他泥溝稀d係咪都ok呢? 因為落左差不多半袋花生麩, 1/3包骨粉. 唔知係咪重手左.
另外, 要吽幾耐先得? 有聽過10幾日, 有聽過幾個月
謝謝

謝謝老師解答, 唔好意思, 岩岩開始做呢個forum, 唔識規矩~~ 已將引用鏟走~~下次會注意注意
回復

花園仔 發表於 2010-5-26 23:40:07 |顯示全部樓層
回復 12079# vege

花老師你好~老師解答得好詳細呀~~~~ 而家清楚晒~~~ 我對我吽果箱野都有返d信心~~~
另外我有野想請教你: 但我想問如果落左好多肥, 到時用其他泥溝稀d係咪都ok呢? 因為落左差不多半袋花生麩, 1/3包骨粉. 唔知係咪重手左.
另外, 要吽幾耐先得? 有聽過10幾日, 有聽過幾個月
謝謝
==================================================
vege,
係咪重手咗就你先清楚, 不過唔緊要嘅, 到時用其他泥溝稀啲都OK架,
我都鍾意噉做嘅! 原因係慳地方囉. (上面黄色嗰桶咪係重手肥泥囉!)
要吽幾耐先至得? 冇一定架, 睇你啲肥料質量及土壤成份架馬!
最簡單方法就係啲肥料溶曬, 變曬色幾乎同泥土一樣咪OK囉!

又, 回帖請用<回復>唔好用<引用>
回復