禁止發言

關閉 [複製鏈接]
作者: mandm 發表于 2008-9-12 08:19:14
5029 31
想問點解被禁止發言嘅花友仍然可以回覆帖子發言嘅?
avery 發表於 2008-9-12 08:35:35 |顯示全部樓層
原帖由 mandm 於 2008-9-12 08:19 發表
想問點解被禁止發言嘅花友仍然可以回覆帖子發言嘅?

舉個例子你就明 ~

鄧小平早就仙遊左, 但點解我地仲記得 "唔理黑貓白貓會捉老鼠就係好貓" 呢 ??

Answer: This is History ~ 未被禁止發言前發既回覆 ~

食蟲板 lock 左 post, 响度再問你, 你以前訂過D乜野花 ?? 又訂過幾多次花呢 ?? 因為你所講既同我知既有出入, 澄清一下好D, 以免花友誤會就大件事勒 ~

http://hkplants.com/viewthread.php?tid=19061&extra=page%3D1

為花友好, 驚人搞錯問多兩句竟然無緣無故就被板主 sundewrex禁止發言, 咁同共產黨一黨專政, 迫害異己有乜分別 ?!

回復

比得大帝 發表於 2008-9-12 09:16:01 |顯示全部樓層
我睇咗上面條link個post, 因為話唔係想訂食蟲而係想訂AV, 我也有回覆過, 今日再睇吓D entries, 覺得一眾都好正面, 氣氛良好, 睇唔出因乜原因要攪到 lock post 同禁發言

將呢種行為嚟同共產黨比較, 好似屈咗共產黨噃
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-9-12 09:46:10 |顯示全部樓層
就係因為問句野比人禁止發言? ? 係唔係小題大造左好多呢?
http://www.hkplants.com/redirect.php?tid=19110&goto=lastpost#lastpost
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=19061&extra=page%3D1
所以我而家都好少入去!咁啱尋晚見到行哥先至入去打過招呼!
回復

donaldleung 發表於 2008-9-12 10:02:56 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-9-12 09:16 發表
我睇咗上面條link個post, 因為話唔係想訂食蟲而係想訂AV, 我也有回覆過, 今日再睇吓D entries, 覺得一眾都好正面, 氣氛良好, 睇唔出因乜原因要攪到 lock post 同禁發言

將呢種行為嚟同共產黨比較, 好似屈咗共產黨噃 ...

你睇下 (海關文件問題請教)p.2既#24!
我唔覺得好正面,好和諧bo!
回復

比得大帝 發表於 2008-9-12 10:03:57 |顯示全部樓層
歸根究底都係出主題者放錯位, 佢明明話想入口AV, 將個POST放咗在專門LOCK POST 的食蟲版, 搞到有人無澄澄俾人禁言, 我相信如果呢個POST放咗嚮 AV版, 就唔會發生呢D不愉快事件
回復

比得大帝 發表於 2008-9-12 10:12:01 |顯示全部樓層
原帖由 donaldleung 於 2008-9-12 10:02 發表

呢位先生, 你好有經驗咁噃 ~ 請教一下, 你以前訂過D乜野花 ?? 又訂過幾多次花呢 ??

我又唔覺呢幾個問題有乜問題噃, 亦看不到有人身攻擊、爭吵、騷擾、辱罵或含有挑釁性的言詞, 看不出有甚麼不和諧地方

不過咁講, 每件事都有多面睇, 你要由正面看就是正面, 你要由負面看就看到負面

回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-9-12 10:57:19 |顯示全部樓層
保持正面心態去睇一件事,自然覺得字句和諧!
持著負面思想,要挑骨頭的,就將明明冇事都變成人身攻擊、辱罵、挑釁,結果當然係莫須有........... 唉!
佢講野語氣就一向都係咁,大家未慣咩?本來答左佢又或者唔理佢咪冇事囉,大家都係想交流o下經驗啫!點知連佢挑釁、辱罵嘅字眼都未有就比人封咀!百辭莫辯!
好!好!好!
(唔好問我"好"乜野!我只係覺得 "好正" 囉!)
回復

mandm 發表於 2008-9-12 11:43:28 |顯示全部樓層
Sorry,似乎令大家誤會左,阿行並唔係因為回覆左琴日個post比人禁止發言架,係之前已禁止左,我只不過唔明白所謂 "禁止發言" 嘅意思,我以為 "禁止發言" 係表示唔可以發帖同回覆,所以問下啫,絕對冇不滿阿行嘅意思,更加同個post冇關,令大家有所誤會,再次說聲:Sorry!
回復

沙田小小白 發表於 2008-9-12 13:48:10 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-9-12 10:57 發表
保持正面心態去睇一件事,自然覺得字句和諧!
持著負面思想,要挑骨頭的,就將明明冇事都變成人身攻擊、辱罵、挑釁,結果當然係莫須有........... 唉!
佢講野語氣就一向都係咁,大家未慣咩?本來答左佢又或者唔理佢咪冇事囉,大家都係 ...

佢講野語氣就一向都係咁,大家未慣咩?
乜你好慣咪?講真吖,我真係到依家都未慣。
要套阿行哥嘅格言,再學多四十年都跟唔上。

不如我舉個例,有人鍾意成日放屎,挖鼻哥窿,棟起隻臭腳玩腳趾。
如果佢刪埋門喺屋企做呢D不雅動作,話知天跌落嚟都唔會冇人理佢。
但佢喺公共場所或辦公室都係咁不顧旁人異樣眼光,己經俾人數次提醒兼警告,但依然我行我數,唯我獨尊,咁你又點睇?

有啲惡霸素行不良,老早已經俾人貼上標籤,有乜風吹草動,當然要除之而快。
係唔係要等到搞到六國大卦相七國咁亂之後,再慢慢嚟收拾殘局?

冇人咁得閒,上網只為同人嘈交。
但有啲惡霸自以為乜都比人叻比人強,相對講嘢就出言不遜,從不理會別人感受。
呢種人,憑乜嘢要大家遷就佢?
唔該俾個合理解釋要大家信服?

你冇俾人玩過踩過,點講你都無法體會箇中滋味。
回復

沙田小小白 發表於 2008-9-12 13:57:20 |顯示全部樓層
原帖由 donaldleung 於 2008-9-12 10:02 發表

好啱聽呀?

如果有寶貝經驗,就直接了當講出嚟同大家分享,駛唔駛講埋啲唔等駛嘅嘢。
我唸佢都係想玩人多過教人,等人哋講錯嚟,就馬上踩到人哋變地底泥,兼突顯過人之處,見怪不怪。

回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-9-12 13:59:19 |顯示全部樓層
我都見識過佢好激嘅言論,不過今次又衰咩呢?
你諗..... 但係人地都未做....
呀..... 最近好興嘅字眼... "疑似" ! 疑似想挑釁、疑似想人身攻擊、疑似想罵人!所以先發制人,阻止不愉快事件發生!
好!

回復

沙田小小白 發表於 2008-9-12 14:05:33 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-9-12 10:12 發表

呢位先生, 你好有經驗咁噃 ~ 請教一下, 你以前訂過D乜野花 ?? 又訂過幾多次花呢 ??

我又唔覺呢幾個問題有乜問題噃, 亦看到有人身攻擊、爭吵、騷擾、辱罵或含有挑釁性的言詞, 看不出有甚麼不和諧地方

不過咁講, 每件事都有多面睇, 你要由正面看就是正面, 你要由負面看就看到負面

就係有人有太多數唔清嘅負面前科,俾人先入為主,又能怪得邊個

天作孽尤可恕,自作孽不可活,死不足惜

YA YA YA

回復

沙田小小白 發表於 2008-9-12 14:11:05 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-9-12 13:59 發表
我都見識過佢好激嘅言論,不過今次又衰咩呢?
你諗..... 人地都未做....

咁你真係資力好淺
以前有個叫白爛,佢啲言論真係激到冇人有
如果唔知佢係乜水,叫阿行哥介紹俾你識吓呢位絕世奇葩

如果時代太久遠,唔知舊年我俾阿行哥鬧沙田小西你有冇見識過。
因為內容太不雅,所以我就唔方便公開俾大家睇。
絕非無中生有,可以向minmin求證o架。

回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-9-12 14:20:10 |顯示全部樓層
哦!唔通佢今次因為o個 d 時代太久遠嘅舊事,所以係未有過激言論之前要被封咀?咁我錯囉!
咁就切底 d 啦!一見即封,block 埋 IP!就算用第二部機、第二個名入黎,總之有疑似係佢都封,確保園藝館風平浪靜!嘩!掂呀!
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-9-12 14:21:33 |顯示全部樓層
哦!唔通佢今次因為o個 d 時代太久遠嘅舊事,所以係未有過激言論之前要被封咀?咁我錯囉!
咁就切底 d 啦!一見即封,block 埋 IP!就算用第二部機、第二個名入黎,總之有疑似係佢都封,確保園藝館風平浪靜!嘩!掂呀!

(oh, by the way... 沙田小西我見識過啦!)
回復

沙田小小白 發表於 2008-9-12 14:29:41 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-9-12 14:21 發表

(oh, by the way...  ...沙田小西我見識過啦!)

醒你一句:江山易教,本性難移

舊版走來,始終如一
都係嗰句,好人好姐,唔會有咁多牙齒印兼火頭
講耶穌唔係我強項,所以頑石點極都唔明
如果你同佢熟,不如你抵諗啲去感化吓佢

(Anyway.....................換作你俾人鬧XX小西,請問你又有乜反應?)

回復

沙田小小白 發表於 2008-9-12 14:31:48 |顯示全部樓層
So far so good................................S版主都做得相當好
回復

比得大帝 發表於 2008-9-12 14:34:53 |顯示全部樓層
原帖由 沙田小小白 於 2008-9-12 14:05 發表

天作孽尤可恕,自作孽不可活,死不足惜

YA YA YA

單係呢句就構成人身攻擊, 挑釁, 辱罵啦,
按理早就應該呢個POST删除, 禁言, 扣分........啦

不過有關版主唔採取行動都唔出奇, 冇人期望過呢度係一個公平的平台
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-9-12 14:38:12 |顯示全部樓層
原帖由 沙田小小白 於 2008-9-12 14:29 發表

醒你一句:江山易教,本性難移

舊版走來,始終如一
都係嗰句,好人好姐,唔會有咁多牙齒印兼火頭
講爺穌唔係我強項,所以頑石點極都唔明
如果你同佢熟,不如你抵諗啲去感化吓佢

(Anyway.....................換作你俾人鬧XX小 ...

請教閣下係男士?定係小姐?
如果你係男士,咁你應該更正佢,話佢知鬧錯左,用錯字!如果你係位小姐,咁當日比佢話完應該讚佢叻,居然知你係"小",唔係"大"!

回復

12下一頁