鹿角BB班

作者: oneonewe 發表于 2009-3-6 23:12:37
17336 100
avery 發表於 2009-3-31 15:58:53 |顯示全部樓層
咁你有冇睇過佢响山度野生個樣 ?? 定係都係你老豆話你知架 ??

咁啱我都有隻咁既大鹿, 你都唔使影過我睇勒 ~ 多謝 ~

回復

alansing 發表於 2009-3-31 16:02:45 |顯示全部樓層
我老豆空手去行山, 行完返黎就有舊野~
你話呢? 親愛的二年級花友
回復

avery 發表於 2009-3-31 16:11:55 |顯示全部樓層
我話 ?? 我話你呢個只係假設啫 ~

我空手去行山, 返黎揹住隻野豬, 唔代表我去打完獵黎喎 ~ 我自己去買返黎又得, 人地送俾我又得, 執返黎 甚至 偷返黎 都可以噃, 呀見習花友 ~
回復

alansing 發表於 2009-3-31 16:18:09 |顯示全部樓層
我話 ?? 我話你呢個只係假設啫 ~

我空手去行山, 返黎揹住隻野豬, 唔代表我去打完獵黎喎 ~ 我自己去買返黎又得, 人地送俾我又得, 執返黎 甚至 偷返黎 都可以噃, 呀見習花友 ~ ...
avery 發表於 2009-3-31 16:11

呢 d 咁普通既植物...唔須要浪費金錢去買
回復

oneonewe 發表於 2009-4-11 17:58:26 |顯示全部樓層
本來已經生緊營養葉
現在化整為零

鹿角

兔腳原本是這樣的
現在....
回復

avery 發表於 2009-4-11 18:40:14 |顯示全部樓層
好得人驚 ...
回復

oneonewe 發表於 2009-4-11 23:41:57 |顯示全部樓層
alo大大應該能夠體會我的心情吧
回復

wen-g 發表於 2009-4-15 13:36:59 |顯示全部樓層
85# oneonewe
可怕!!可怕!!
難道是您家"閨女"的傑作????
奇怪了....
為啥??尋回犬都喜歡啃綠色植物??
搭配飼料做有機飲食??有養生的觀念??找草藥治病?????
回復

Alo-Alo 發表於 2009-4-18 05:49:51 |顯示全部樓層
佢o地比我們注重健康,食既都係要最新鮮既!就算我去買d靚菜佢比佢佢死都唔食,係要走去咬!哈哈哈!
回復

avery 發表於 2009-4-18 06:26:24 |顯示全部樓層
Alo 呢排忙搬屋呀 ??

你棵 wandae 同 grande 真係好靚 ~
回復

alansing 發表於 2009-4-18 11:18:08 |顯示全部樓層
oneonewe, 我今日終於有時間影我既鹿角比你啦~

後面出佐新芽

上面都出佐新芽

SIZE

入面

我既種法同你地唔同...都係要上"板", 但唔係大板....反而係細板,
size 太約係細過手掌少少~
用意係等個鹿角不斷生長時可以包住塊板, 當然中間一定都會有水笞

好處係當個鹿角有返咁大時...因為佢 d 葉會自己 again & again 咁包住,
可以做"鎖水"效果 (好似電視個 d 保濕化妝品咁)
回復

Exodus 發表於 2009-4-18 13:16:47 |顯示全部樓層
您是說P. quadridichotomum 嗎??
也是很漂亮的一品
這品的單價也很高...
而且擁有的人大多惜售...成株的交易很少聽說(我就老是遇不到要賣的...)
wen-g 發表於 2009-3-21 14:21

對啊
以前我覺得quadrid很醜
但越來越發現他長得很有趣
回復

Exodus 發表於 2009-4-18 13:23:02 |顯示全部樓層
oneonewe, 我今日終於有時間影我既鹿角比你啦~
alansing 發表於 2009-4-18 11:18

ahahahaha我係咪見到周街都係果隻bifurcatum
我好想笑
原來咁就叫「好大棵」?你見過真正既「好大棵」未?
avery我想睇你班elephantotis呀, 仲有果棵靚到絕倫既coronarium~~

用種得一棵最易種既鹿角做標準去「批評」人地種得濕唔濕,
咪咁弱智好唔好?
用你個方法種veitchii, 我驚會濕到爛添
我唔該博學多材的你, 睇晒咁多種鹿角有乜野分別種法有乜野唔同
先好黎呢度班門弄斧.
回復

Alo-Alo 發表於 2009-4-18 17:09:19 |顯示全部樓層
Alo 呢排忙搬屋呀 ??

你棵 wandae 同 grande 真係好靚 ~
avery 發表於 2009-4-18 06:26

嘩!你去佐我o個度咩?做密叫埋我一齊呀?前排真係幾忙,不過跟住就預備放假囉!哈哈哈!
回復

avery 發表於 2009-4-19 08:31:25 |顯示全部樓層

我識園主都差唔多有 10 年勒, 個個月都起碼入去進貢一次, 所以咪睇到囉 ~

你貼D相上黎我都認得出架勒 ~ 點叫你喎, 我都冇你電話 ... 話時話以前我好似有 PM 我電話過你一次, 我有冇記錯 ??
回復

avery 發表於 2009-4-19 08:35:51 |顯示全部樓層

至於果棵人地話通山都有, "好多時行郊野公園甚至連南Y島都會見到", "等於怕羞草一樣山上大把" , "$10-20 都唔值" 既所謂 "香港原生bifurcatum", 我覺得再答佢都真係精神病囉 ~

話時話行過我屋企可能以為香港都有原生 Platycerium elephantotis, grande, wandae, wallichii, veitchii 甚至 Charles Alford 同 Durval Nunes 添 ~
回復

Alo-Alo 發表於 2009-4-19 09:37:38 |顯示全部樓層
我識園主都差唔多有 10 年勒, 個個月都起碼入去進貢一次, 所以咪睇到囉 ~

你貼D個上黎我都認得出架勒 ~ 點叫你喎, 我都冇你電話 ... 話時話以前我好似有 PM 我電話過你一次, 我有冇記錯 ?? ...
avery 發表於 2009-4-19 08:31

原來如此,不過話時話o個度濕度幾高,依家都係幾日先去一次,7、8日先淋下佢o地,開始懶懶o地!反而屋企o個d就有心機照顧o下!
回復

wen-g 發表於 2009-4-19 22:38:03 |顯示全部樓層
對啊
以前我覺得quadrid很醜
但越來越發現他長得很有趣
Exodus 發表於 2009-4-18 13:16

P.quadridichotomum
營養葉最近開始活動了
回復

小子 發表於 2009-7-18 03:44:35 |顯示全部樓層
很好的芒蕨我喜歡
回復

oneonewe 發表於 2009-8-8 16:25:07 |顯示全部樓層
來了我家半年的亞猴
現在長勢好像不錯
用14cm直徑的花盆在養著
需要上板了嗎?

回復