碗蓮應該點施肥

作者: cf0 發表于 2009-3-10 13:29:16
3656 9

問定先, 碗蓮應該點施肥 ?
因為星期 6 可以拿到藕藕啦, 所以問定姐,
同埋應該施乜野肥比較好? 點樣落肥好的等等....

我己經買晒盤同埋塘泥, 啲泥仲己經叮叮左啦, 但係仲未買肥

先謝謝各位大大告知 .
funo 發表於 2009-3-11 14:25:59 |顯示全部樓層
睇吓呢個Blog, 可能幫倒忙, 都相當唔錯 (留意:關於種蓮)
http://tw.myblog.yahoo.com/jw!W_ ... chive?l=f&id=11
回復

小白 發表於 2009-3-11 14:53:43 |顯示全部樓層
睇吓呢個Blog, 可能幫倒忙, 都相當唔錯 (留意:關於種蓮)
http://tw.myblog.yahoo.com/jw!W_ ... chive?l=f&id=11
funo 發表於 2009-3-11 14:25

很有用呢... 謝謝
回復

cf0 發表於 2009-3-11 18:15:20 |顯示全部樓層
謝謝,
請問一下, 基肥即係咩肥 ?
回復

funo 發表於 2009-3-11 20:12:17 |顯示全部樓層
如果你有上上面個Blog, 可能會清楚d, 果位大哥會喺落泥之前先喺個盆底落若干嘅有机肥先, 話落定先等棵嘢慢慢咁吸收, 我估:[此之謂基肥也]希望幫到你
回復

miku 發表於 2009-6-16 13:19:51 |顯示全部樓層
很有用, d花很靚, 心思思都想種一盤. 唔知放係金魚虹得唔得???
回復

heiheimama 發表於 2009-6-17 11:27:42 |顯示全部樓層
很有用, d花很靚, 心思思都想種一盤. 唔知放係金魚虹得唔得???
miku 發表於 2009-6-16 13:19

應該唔得,不過你可以在蓮花缸放d魚,可以幫手食蚊.~
回復

ccpyue 發表於 2010-6-15 14:09:53 |顯示全部樓層
請問我Profile相中的什麽蓮,荷蓮或是睡蓮呢?葉只浮水面,葉子直徑只有約小於两吋。
回復

fnv234 發表於 2010-6-15 14:33:43 |顯示全部樓層
請問我Profile相中的什麽蓮,荷蓮或是睡蓮呢?葉只浮水面,葉子直徑只有約小於两吋。 ...
ccpyue 發表於 2010-6-15 14:09

荷花(有蓮蓬果隻)
回復