團購蓮子發芽啦!(碗蓮已經大咗好多!)

作者: orchids 發表于 2009-3-21 19:06:08
21135 133

星期二落水,昨日已開始發芽.
唔知我係唔係攪錯咗,蓮子皮好難切/磨,五粒蓮子用咗一個鍾去磨個頂.
小白 發表於 2009-3-21 19:17:55 |顯示全部樓層

我用指甲銼, 整咗好耐
回復

fnv234 發表於 2009-3-21 19:30:29 |顯示全部樓層
我之前同王爺買嘅蓮子用指甲鉗剪,唔洗半個鐘就攪掂,之後果D用剪野嘅鉗仲快
回復

orchids 發表於 2009-3-21 19:43:57 |顯示全部樓層
我最初都係用指甲銼, 點知整到個銼都滑埋,都未得,後來响 工具箱攞咗個鉗同鐵銼,都要用一個鍾先攪掂.
但浸咗一日水之後就軟晒,用鉸剪仔都輕易剪得開,所以會唔會d蓮子係要浸咗先磨呢?
回復

小白 發表於 2009-3-21 19:53:52 |顯示全部樓層
我銼完第 1 粒之後, 都好似你咁想, 嗰 4 粒蓮子就咁浸, 給果都係咁硬

"剪鉗", 試過啦, 剩係個皮花咗
回復

cccow 發表於 2009-3-21 19:58:51 |顯示全部樓層
我用沙紙,銼,介刀都界唔開,磨唔到,最後用磨刀石後用指甲鉗至開到,真係好硬,硬到連界刀都崩左
回復

orchids 發表於 2009-3-21 20:00:13 |顯示全部樓層
5# 小白

我重諗住唔通要浸水,原來唔關事.原本諗住星期一落水,點知攪掂幾粒蓮子後已經係星期二.
回復

orchids 發表於 2009-3-21 20:07:14 |顯示全部樓層
6# cccow

我都用過界刀,但都界唔出d乜,唔敢用,驚跣刀界到手指都未界開粒蓮子.
回復

dada 發表於 2009-3-22 02:10:41 |顯示全部樓層
好攪笑
回復

lameric 發表於 2009-3-22 02:17:03 |顯示全部樓層
我之前同王爺買嘅蓮子用指甲鉗剪,唔洗半個鐘就攪掂,之後果D用剪野嘅鉗仲快
fnv234 發表於 2009-3-21 19:30

billy.. 你係點剪嫁?教吓我哋啦.
回復

avery 發表於 2009-3-22 08:39:57 |顯示全部樓層
唔係呀 ... 識唔識轉便呀 ... 係要揾D野佢切佢磨佢既咩 ?? 掉轉頭揾佢磨下人試下吖嘛 ....

揸住粒蓮子响個水泥地面度磨幾下就掂啦 ... 小心手指都爆埋光 ~
回復

小白 發表於 2009-3-23 01:24:47 |顯示全部樓層
小小心得:  如表面的深色的硬皮已磨到見到淺色皮,就可嘗試以用硬物整開附近的硬皮,只要有被弄破的小孔,d 水便會使硬皮變軟。第 2 天用手指也能撕開。這樣可省回不少時間
回復

小白 發表於 2009-3-23 01:27:05 |顯示全部樓層
唔係呀 ... 識唔識轉便呀 ... 係要揾D野佢切佢磨佢既咩 ?? 掉轉頭揾佢磨下人試下吖嘛 ....

揸住粒蓮子响個水泥地面度磨幾下就掂啦 ... 小心手指都爆埋光 ~ ...
avery 發表於 2009-3-22 08:39

我都試過係天台幅牆到磨、都只是表面花咗
回復

pauline 發表於 2009-3-28 12:17:04 |顯示全部樓層
好在看見你們的經驗, 我未磨啊, 還在R頭!!!!
回復

小白 發表於 2009-3-28 12:24:56 |顯示全部樓層
剛剛新買的種子, 前輩幫我破殼, 只是介了一刀很深 (大約 1-2mm), 已吸到水, 第 2 天便可用手撕開, 仲容易 add4icon
回復

fnv234 發表於 2009-3-28 12:29:51 |顯示全部樓層
剛剛新買的種子, 前輩幫我破殼, 只是介了一刀很深 (大約 1-2mm), 已吸到水, 第 2 天便可用手撕開, 仲容易 add4icon
小白 發表於 2009-3-28 12:24

發咗芽之後駛唔駛"mit"咗層皮?add3icon
回復

小白 發表於 2009-3-28 12:32:32 |顯示全部樓層
唔明, 邊層, 我用手撕開到, 好似樓主張相咁
回復

orchids 發表於 2009-3-28 18:37:57 |顯示全部樓層
唔明, 邊層, 我用手撕開到, 好似樓主張相咁
小白 發表於 2009-3-28 12:32

我都係睇D資料話最初開細窿,發芽後再除去約一半皮.
回復

阿四 發表於 2009-3-28 18:57:02 |顯示全部樓層
18# orchids

你d碗蓮落盆未呀,請問幾時落盆至啱呀?
回復

orchids 發表於 2009-3-28 18:59:46 |顯示全部樓層
早前見佢哋有mould,就有咗d殺菌,點知幾個鍾後葉的部份已變黑,立即換水,但已經黑咗綠唔番.
後來d葉柄越生越長,重生到離水伸出兜外,重乾咗,就將蓮子轉到高身花樽,原來乾了的葉柄又漲番實番.
其實有冇人知跟住要點,幾時加泥?要點樣埋粒蓮子?
其中一粒蓮子生得好慢,現在似乎已經停止生,第一片葉的部份葉柄都霉咗,但其他部份依然實的的,佢是否已經死咗要丟呢?
回復