積積媽的香草竇 ~~~(浸水待出根迷迭香 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-3-27 15:09:11
38543 351
mandywowo 發表於 2010-2-1 18:44:31 |顯示全部樓層
積媽妳好,我剛剛開始學種菜同香草,第一次用種子種香草就全軍覆沒,不過就剩低左兩條唔知係唔係香草的 ...
raymond17 發表於 2010-1-31 22:14

係百里香啊add6icon
回復

raymond17 發表於 2010-2-2 10:51:39 |顯示全部樓層
回復 303# mandywowo

係百里香啊

==========================================

太好啦 ,我重以為全軍盡墨添!
回復

kevin 發表於 2010-2-5 22:53:38 |顯示全部樓層
綠薄荷very green
回復

JicJicmom 發表於 2010-2-8 00:18:37 |顯示全部樓層
呢一排無點去理D香草小苗, 只係響盤底墊水盤, 放左響室下花棚下. 可能係時間不對, 小苗徒長, 生長緩慢, 無喇喇仲會爛莖收場.真係無眼睇 .... 我估有成星期無睇過佢地.
尋日知道有雷暴警告, 馬上將佢地收左入屋. 睇一睇, 真係壯左好多.
真係要對香草們大唱 "陽光與空氣" 囉 .....
回復

蕙蕙 發表於 2010-2-8 19:07:06 |顯示全部樓層
回復 306# JicJicmom

積媽加油呀, 黎緊個兩日都有陽光架
回復

JicJicmom 發表於 2010-2-9 10:30:51 |顯示全部樓層
回復 307# 蕙蕙
多謝蕙蕙~
佢唔好落雨我都好願囉.......
回復

JicJicmom 發表於 2010-2-9 10:32:12 |顯示全部樓層
香草小苗, 不至於死, 但極樣衰......

true lavender

oregon

cat mint
回復

蕙蕙 發表於 2010-2-9 22:18:52 |顯示全部樓層
回復 308# JicJicmom

不過今日濕得好勁, 睇怕好幾日都唔駛淋水lu
回復

gtrnismo 發表於 2010-2-13 21:05:05 |顯示全部樓層
我果D dill小苗都唔太靚

chamomile就好好多了
回復

catcat33 發表於 2010-2-26 17:34:49 |顯示全部樓層
積積媽妳好!
想問香花薄荷插支要有什麼注意?
我插咗兩次都唔得。而家,我將其中一大注巳木質化插咗向水。
佢都有走莖出咗嚟。是否插走莖的?嫩嫩的那些?
謝謝!
回復

JicJicmom 發表於 2010-2-26 23:08:09 |顯示全部樓層
回復 312# catcat33
catcat33 ,

其實....你影張相比大家一齊研究下會好d喎 .....
用木質化莖去插水等出根, 我都試過, 都ok 的. 但多數我會用頂部剪落黎, 大約4寸長0既枝條去插水+珍珠岩 / 河沙 ( 作用係固定枝條, 唔好fing fing 共, 咁樣會快d出根的.) 枝條底部0既葉會摘除, 以免浸水太耐腐爛生菌. 枝條方面通常會係粗壯的, 半木質化 ( 即係比木質軟身, 但又比芽頂粗身+硬身 ) 最緊要係有節眼 ( 即係有葉生出來的地方) 地方要浸到水, 新根通常會響呢個地方生出來.
至於 "走莖" , 我就唔會浸水喇, 直接響母株側邊放小盤, 接住走莖並固定響小盤泥面上, 咁佢0既根就自然會生出來走入泥度.
你可以參考一下呢位版友0既做法 :
#423 post :
http://www.hkplants.com/thread-29565-22-1.html
呢個方法我覺得快好多+生長得比較穩定~
回復

gtrnismo 發表於 2010-2-27 03:11:01 |顯示全部樓層
回復  catcat33
catcat33 ,

其實....你影張相比大家一齊研究下會好d喎 .....
用木質化莖去插水等出根,  ...
JicJicmom 發表於 2010-2-26 23:08

paul paul圖文並茂解釋點樣插點樣壓

值得學習呢
回復

JicJicmom 發表於 2010-7-2 00:31:51 |顯示全部樓層
今年0既薄荷 , 入哂icu ( 冷氣機底 ~~ ) 實在太熱 , 本來位置又無風.....
入左去2-3星期, 好番好多了. .....

斑葉金錢薄荷 及 金錢薄荷 ( 多謝小寶幫我留後呀 ~~~ )

半生不死萍果薄荷 (死蝸牛呀.......)

其他仲有...
Purple Basil

CAT MINT (相片後補)
鼠尾草 (相片後補)
回復

jeffiau 發表於 2010-7-2 00:41:07 |顯示全部樓層

好善慕啊...
如果我都有個香草樂園就好了!!
唉...
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-9 23:43:06 |顯示全部樓層
我試下分享我一貫插枝0既方法, 大家都可以討論下呀~~
( 待續貼相)
回復

jeffiau 發表於 2010-8-9 23:45:55 |顯示全部樓層
我試下分享我一貫插枝0既方法, 大家都可以討論下呀~~
( 待續貼相)
JicJicmom 發表於 2010-8-9 23:43

好啊, 好期待
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-10 00:08:32 |顯示全部樓層
我平時會用自己種0既迷迭香醃雞, 有時覺得唔好side , 就會搵杯水加水插住佢, 放放下就會出根.
講易唔易, 話難亦唔係, 最緊要係比到個好0既生長環境佢囉~~
今次我用左2隻杯仔去試, 一隻有珍珠岩, 一隻只用水
R1023500 (Medium).JPG
R1023515 (Medium).JPG
講明先 ( 閂定後門先..... ) , 我都唔知成唔成功, 叫做大家一齊玩下咁解~~~ 希望大家開開心心討論之後, 都種到自己喜歡0既香草呀~~

評分

查看全部評分

回復

JicJicmom 發表於 2010-8-10 00:19:17 |顯示全部樓層

先講下用珍珠岩+水呢杯先~~~
唔一定用珍珠岩架, 好多版友仔都會用河沙 / 淡水沙去代替, 作用都係一樣, 唔好比佢fing fing 共~~ 等佢響一個安定環境下慢慢生根
我呢次用0既枝條 , 都係比較新d , 幼d . 我都唔知得唔得, 即管試下喇 ~~~
R1023506 (Medium).JPG
先將枝條底部大約1寸0既葉都去除, 無話要幾多尺寸, 最緊要係唔好比佢地浸住水, 咁樣好易吽爛, 然後水就會生菌, 枝條好快會升天~~
R1023505 (Medium).JPG
R1023509 (Medium).JPG
將底部剪斜腳, 增加吸水範圍
R1023511 (Medium).JPG
R1023508 (Medium).JPG
我驚死, 會響中間再加一刀, 變成分叉.
R1023513 (Medium).JPG
然後就會插入加左珍珠岩0既水杯入面
R1023517 (Medium).JPG
禮成~~~~
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-10 00:27:05 |顯示全部樓層
第二杯, 只係用水浸, 亦係我平時一路做法. ( 即係醃完雞唔好side .....)
採用枝條比較老身一d , 什至有小氣根出左黎.... ( 咁樣好易出到根喇 ~~ )
比較後生d0既2條枝條 , 我用左珍珠岩去浸.  
R1023507 (Medium).JPG
R1023502 (Medium).JPG
R1023503 (Medium).JPG
因為佢有小氣根出左黎, 所以我只係剪左斜腳 , 但底部葉都係會除左去 .
然後插響水度. 禮成~~~
R1023516 (Medium).JPG

評分

查看全部評分

回復

JicJicmom 發表於 2010-8-10 00:30:54 |顯示全部樓層
我通常會放響廚房0既窗口前面, 呢個位一早會有太陽光照到. 中午又大又毒太陽時就唔會晒住佢~~~ 平時開少少隙比佢, 有空氣有陽光有水, 比佢安安定定 , 好快就會出根喇 ~
R1023518 (Medium).JPG
各位都觀察一下自己個種植環境喇 ~~~ 如果可以提供咁0既環境比佢, 應該唔難出根架~~
回復