香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(甜食)西式 紅茶小餅

紅茶小餅

作者: sosxxx12 發表于 2009-6-12 17:18:32
1984 11
食譜 (約20塊)(參考自vanlily)
紅茶1包
牛奶 1湯匙
無鹽牛油 70g
糖粉 30g
鹽 少許
低筋麵粉 120g
梳打粉 少許

1) 紅茶包剪開, 茶碎加熱熱地之牛奶中浸泡約30分鐘
2) 室溫牛油加糖粉用打蛋器打至均勻, 加入(1)的茶葉
3) 篩入低筋粉, 梳打粉, 用刮刀切伴
4) 做好的麵糰放入雪櫃(普通格)30分鐘鬆弛
5) 揉成每份12g的圓球, 放在焗盤上壓平
6) 180c, 焗20-3O分鐘(視乎厚度)

焗烘中

焗烘中

焗烘後

焗烘後

一千零一塊的玻璃之效

一千零一塊的玻璃之效

評分

查看全部評分

jellyfishy 發表於 2009-6-12 17:30:53 |顯示全部樓層
請問超市有無得賣梳打粉 ?
呢個茶口感如何?係咪真係好香茶味?
回復

sosxxx12 發表於 2009-6-12 17:41:39 |顯示全部樓層
請問超市有無得賣梳打粉 ?
呢個茶口感如何?係咪真係好香茶味?
jellyfishy 發表於 2009-6-12 17:30

應該有。
脆脆地咁喇,茶香淡淡的(可按口味略調茶量)
回復

jellyfishy 發表於 2009-6-12 17:45:55 |顯示全部樓層
又請問,你的室溫牛油是液態還是creamy的?你用那個牌子牛油呀?
我試過把做好的麵糰放入雪櫃雪1幾鐘,拿出來太硬分唔到...放得太軟佢又吸左水,最後焗唔成型,好失敗~
回復

茉莉花 發表於 2009-6-12 18:08:33 |顯示全部樓層
請問你用既梳打粉係baking soda 定係 baking powder?
回復

sosxxx12 發表於 2009-6-12 19:04:51 |顯示全部樓層
又請問,你的室溫牛油是液態還是creamy的?你用那個牌子牛油呀?
我試過把做好的麵糰放入雪櫃雪1幾鐘,拿出來太硬分唔到...放得太軟佢又吸左水,最後焗唔成型,好失敗~ ...
jellyfishy 發表於 2009-6-12 17:45

creamy的,好似百佳牌。
失敗仍成功之母,加油!add10icon
回復

sosxxx12 發表於 2009-6-12 19:13:16 |顯示全部樓層
請問你用既梳打粉係baking soda 定係 baking powder?
茉莉花 發表於 2009-6-12 18:08

BI-CARBONATE OF SODA即碳酸氫鈉(NaHCO3)(好彩重記得點寫離子化學式add7icon)(Sodium Hydrogen  Carbonate)
回復

茉莉花 發表於 2009-6-12 22:46:19 |顯示全部樓層
BI-CARBONATE OF SODA即碳酸氫鈉(NaHCO3)(好彩重記得點寫離子化學式add7icon)(Sodium Hydrogen  Carbonate)
sosxxx12 發表於 2009-6-12 19:13

哦, 咁我有2KG
回復

jellyfishy 發表於 2009-6-12 23:12:15 |顯示全部樓層
哦, 咁我有2KG
茉莉花 發表於 2009-6-12 22:46

咁多....
回復

茉莉花 發表於 2009-6-13 00:22:25 |顯示全部樓層
用途好多, 焗蛋糕, 美容, 除臭, 清潔, 洗衣, 吸濕.....係好好用既阿四.
回復

jellyfishy 發表於 2009-6-13 01:19:25 |顯示全部樓層
用途好多, 焗蛋糕, 美容, 除臭, 清潔, 洗衣, 吸濕.....係好好用既阿四.
茉莉花 發表於 2009-6-13 00:22

... 食落肚的... 原來用途多多~
可分開個新post 介紹下? 先謝過~add6icon
回復