點解隻貓變成咁

作者: momoko1128 發表于 2009-9-7 00:30:59
2769 9
話說我帶Kohleria Digitaliflora同 Kohleria Tropical Night  小苗返屋企成星期, 一路都生長得很好,突然有日我見到佢最底, 離泥面最近既葉仔無啦啦乾左, 我問左有經驗既花友, 佢話可能唔夠水, 於是我由2日淋一次, 改成日日幫佢淋水, 淋到d水由底流出, 但情況一路都無好轉, 就連莖都開始變黑, 仲乾埋..請問點解會咁, 有無人同我一樣有咁樣既情況出現呢?我好想知道到底問題出係邊..我一路都唔知出左咩問題, 請問有無好心可以解答我呢個問題呢?

呢張係Kohleria Tropical Night  小苗, 最高個節仲好好, 下面根仲生左條小小蟲, 但就唔明點解會係中間乾起

呢張係 Kohleria Digitaliflora 小苗, 佢都係由中間變黑, 但大家睇下佢條根仲係好好, 白色無爛根.

無論我多水, 又試過等佢乾左先俾水, 佢都係咁一路黑上去, 依家直頭成個頭都乾晒, 所以我今日終於忍心將佢掉左 add2icon
cmkl1219 發表於 2009-9-7 00:56:23 |顯示全部樓層
點解你唔試下放佢地入溫室先呀???
回復

baba 發表於 2009-9-7 12:54:30 |顯示全部樓層
棵植物應該係有細菌感染
回復

njchangjiang 發表於 2009-9-7 12:56:15 |顯示全部樓層
Momoko,將Kohleria Tropical Night  的上端,由綠色的莖處剪下,將其泡水, 已變色的莖已無法吸收的水份.試一下看是否可以救活.
回復

豆豆 發表於 2009-9-7 13:04:06 |顯示全部樓層
淋得太多水,保濕并不等於要水多係空氣濕度,變黑是不通風焗壞了根,加上曬到太陽造成枯葉.
回復

PINK 發表於 2009-9-7 14:21:13 |顯示全部樓層
哎呀! 你成棵掉咗呀?
可以剪頂葉插珠石入溫室試試看, 條虫無變黑都可以換新植料再種呀!
唔好咁快放棄. 加油!
回復

momoko1128 發表於 2009-9-7 20:53:56 |顯示全部樓層
Momoko,將Kohleria Tropical Night  的上端,由綠色的莖處剪下,將其泡水, 已變色的莖已無法吸收的水份.試一下看是否可以救活.
njchangjiang 發表於 2009-9-7 12:56

NJ, 我已經剪左,用珠石浸住,要過多幾日先知救唔救到返.
回復

momoko1128 發表於 2009-9-7 20:59:13 |顯示全部樓層
淋得太多水,保濕并不等於要水多係空氣濕度,變黑是不通風焗壞了根,加上曬到太陽造成枯葉.
豆豆 發表於 2009-9-7 13:04

豆豆, 最初我係2日先淋一次, 基本d泥已經乾晒, 因為我晚上6點 開始開冷氣, 到天光9點先關, 再上加上有光線, 所以d泥已經係乾既啦.仲有d根係無壞到架..我挖返出來d根唔係灰黑架, 我見到仲有白色既根, 我就係唔明點解由中間黑起, 跟住在變乾..再變到依家咁..
回復

momoko1128 發表於 2009-9-7 21:00:12 |顯示全部樓層
點解你唔試下放佢地入溫室先呀???
cmkl1219 發表於 2009-9-7 00:56

已經試左成個星期, 佢既情況都無好轉過..
回復

momoko1128 發表於 2009-9-7 21:03:52 |顯示全部樓層
哎呀! 你成棵掉咗呀?
可以剪頂葉插珠石入溫室試試看, 條虫無變黑都可以換新植料再種呀!
唔好咁快放棄. 加油!
PINK 發表於 2009-9-7 14:21

初初佢地變黑個陣,我已經幫佢地換植料, 放入溫室, 情況都無好過, Kohleria Digitaliflora 依家想搵可以剪既地方都無, 所以只有掉左佢..而 Kohleria Tropical Night 我就剪左頂芽落來, 希望可以救得返1棵..
回復