多國~精靈~開花記~

作者: 黑仔天 發表于 2009-11-5 02:04:33
9908 67

多謝王爺攪既呢一次團購...

真係正到冇得頂~~質量好不但止~

通常跟團購一般都係物有所值~今次直頭有一種超值既感覺~正!!

不過銀包都有d出血~~我要小心控制下自己先得!!

成箱蓋滿晒!!

大隻又多仔的T. concolor

紅紅的T. flabellata

綠色的美味蝦碌T. edithiae

又長又壯的T. diaguitensis

小巧又又驚喜的T. broyides

好生養的美麗花瓶!T. ehlersiana

巨大的卷髮少年T. streptocarpa

成長中的少女T. stricta v. albifolia

強健細巧的小朋友T. araujei

又香又有睇頭的T. mallenmontii

最後係高貴又難服事的銀髮美人T. tectorum

八王爺 發表於 2009-11-5 08:00:36 |顯示全部樓層
好多都好難養,真係好期待你的養殖大法!
回復

msswm 發表於 2009-11-5 14:24:37 |顯示全部樓層
货真价值的凤。
回復

山櫻子 發表於 2009-11-6 19:44:37 |顯示全部樓層

T. tectorum係極大挑戰~
最底既葉係咪謝左?本人覺得除去部份死葉會比較通風...
努力呀!我試過種多毛的tillandsia,1日就瓜左.. .

好多bb仔!!!好可愛呀~
我有機會想去偷...
回復

wong 發表於 2009-11-6 19:55:55 |顯示全部樓層
努力呀!我試過種多毛的tillandsia,1日就瓜左.. .

我有機會想去偷...
山櫻子 發表於 2009-11-6 19:44

係香港野放多多都唔夠.....
回復

山櫻子 發表於 2009-11-6 20:35:28 |顯示全部樓層
我唔支持野放的~搞唔好會破壞生態架~
不過點解你會post係呢邊既?
回復

黑仔天 發表於 2009-11-6 21:22:47 |顯示全部樓層
最底既葉係咪謝左?本人覺得除去部份死葉會比較通風...

我有機會想去偷... ...
山櫻子 發表於 2009-11-6 19:44

d bb大d時我會分開佢地..~
到時pm你啦~
係香港野放多多都唔夠.....
wong 發表於 2009-11-6 19:55

風季多雨高濕...爛死.....低位會太陰太濕..極速死...
夏季高溫冇風..焗死.....高位大風太晒..乾死..(呢d情況都係慢慢死)
總之就係死死死死~
山櫻子 發表於 2009-11-6 20:35

想唔野放都唔得...我唔係住有幾千尺花園既屋又冇花場..而且又忍唔到手..
最終下場..就係將佢放係學校既植物上..等佢附生........

我周圍都有開呢個post的....
回復

wong 發表於 2009-11-6 22:17:17 |顯示全部樓層
山櫻子 發表於 2009-11-6 20:35

SOR......我回錯POST
回復

山櫻子 發表於 2009-11-7 00:43:35 |顯示全部樓層
d bb大d時我會分開佢地..~
到時pm你啦~

黑仔天 發表於 2009-11-6 21:22

我係指T. broyides上面果d小東西...
回復

黑仔天 發表於 2009-11-7 00:53:38 |顯示全部樓層
我係指T. broyides上面果d小東西...
山櫻子 發表於 2009-11-7 00:43

比我估中你講緊佢...
你想由b種起~?
回復

山櫻子 發表於 2009-11-7 01:21:52 |顯示全部樓層

我想...由種子種起多d~
其實我覺得佢地好cute啫,我對微小既T特別有好感~

放係學校既植物上...小心冇咁多位...
而且d植物唔係會成日剪架咩?你小心喎~
回復

黑仔天 發表於 2009-11-8 19:13:07 |顯示全部樓層
樹上篇!

大部今次份訂返黎都係種係約2米高既桂花樹上...
以普通既縫紉線圍好做固定

Till. stricta v. albifolia

Till. araujei

Till. flabellata

Till. diaguitensis

Till. edithiae

Till. bryoides

Till. streptocarpa ‘Large Form’

Till. concolor

Till. tectorum

Till. mallenmontii
回復

黑仔天 發表於 2009-11-8 19:27:21 |顯示全部樓層
Till. sp.
呢個我唔知佢咩名..花墟買的..平平地~~唔記得左係6定7月買入~
當時都有花~不過支花好綠~~
呢個月見佢~已經出左個仔同埋支花轉左金黃色.....

Till. filifolia
同個不知名同時購入~果時完左花~~
而家有兩個仔仔~而且已經生左根爪樹了~

Till. ionantha
來自6月時分享花花..網友送贈的~
而家多左個仔了~

呢一個小精靈就係我自己2年前買入
年年都開花...不過....上年唔見佢開...以為佢唔見左...
原來...趺左落地...我整花時先發現佢...發現時..只係得返3個頭..以前有成6-8個頭...
重新扎返上樹...而家好似轉色..是想開花了嗎?

評分

查看全部評分

回復

Ulrica 發表於 2009-11-8 19:32:25 |顯示全部樓層
樹上好多寶物, 想去偷
回復

黑仔天 發表於 2009-11-8 19:49:55 |顯示全部樓層
樹上好多寶物, 想去偷
Ulrica 發表於 2009-11-8 19:32

果度岩岩好有幾部眼仔望住你=0=..行過少少仲有埋紅外線防盜...
偷左你都走唔甩
回復

Ulrica 發表於 2009-11-8 19:55:15 |顯示全部樓層
果度岩岩好有幾部眼仔望住你=0=..行過少少仲有埋紅外線防盜...
偷左你都走唔甩
黑仔天 發表於 2009-11-8 19:49

我一定係盜寶神偷, 先會打晒鑼話去偷, 仲會有辦法走得甩tim.
回復

jellyfishy 發表於 2009-11-9 09:22:34 |顯示全部樓層
個上樹篇好精彩, 請問點幫樹上的空鳯施肥?
回復

Ulrica 發表於 2009-11-9 12:14:12 |顯示全部樓層
空鳳要施肥咩?
回復

黑仔天 發表於 2009-11-9 13:53:15 |顯示全部樓層
個上樹篇好精彩, 請問點幫樹上的空鳯施肥?
jellyfishy 發表於 2009-11-9 09:22

有某d有卡位既...
我就會落幾粒高x既蘭花肥
但係絕大部份都係冇落..一來太煩...二來有d位耍整茶包..到時又驚落多左..同埋唔好睇
回復

黑仔天 發表於 2009-11-9 13:54:37 |顯示全部樓層
空鳳要施肥咩?
Ulrica 發表於 2009-11-9 12:14

有同冇都得既..
有就要小心落..唔好太重手..咁樣d葉會肥d同大d~
不過我呢兩年都好少比肥d空鳳...多數都係比肥d蘭花...
回復

1234下一頁