香草齊齊種之---青蘇發芽

作者: ht333147 發表于 2010-2-13 19:30:49
85272 912
gtrnismo 發表於 2010-6-7 14:00:42 |顯示全部樓層
Because when the plant is in soil,its root is for soil;
when the plant is in water,its root is for w ...
jack872184 發表於 2010-6-7 13:33

sorry i didnt get it
the plant in soil is for soil?
回復

gtrnismo 發表於 2010-6-7 14:01:53 |顯示全部樓層
去年我也是以水插小苗分享給網友, 成活率也有8,9成.
是否水或容器受污染?
水插的問題反而是成活後移植土種 ...
ht333147 發表於 2010-6-7 13:39

真的不知道
但如果你不說的話我未考慮容器受污染的因素

um....要再試

thanks
回復

jack872184 發表於 2010-6-7 14:05:44 |顯示全部樓層
sorry~
I can't express it clearly in eng
泥插出的根只for the plant growing in soil
而水插出的根只for the plant growing in water.
if u 用水插,then put it back into soil,
it needs time for the plant to 適應.
And plants may die buring the 適應period~
回復

ht333147 發表於 2010-6-7 14:32:48 |顯示全部樓層
真的不知道
但如果你不說的話我未考慮容器受污染的因素

um....要再試

thanks ...
gtrnismo 發表於 2010-6-7 14:01

種植盆栽的環境, 村屋比住樓好, 但是說到容易受細菌感染, 住樓好得多了.
很多時所種植物會無故死亡,  在我來說是無故, 其實是受細菌/真菌感染.
村屋因環境關系, 空氣中含菌量, 一定比高樓多很多, 所以防不勝防.
之所以近來育苗都會套袋保護, 除防蟲蟻, 小鳥的騷擾, 也可減低細菌感染的機會.
回復

ht333147 發表於 2010-6-7 16:39:27 |顯示全部樓層

之前分享泰國青檸, 頗受歡迎, 但這是實生苗, 無5-7年都休想飲檸茶, 我家天台就種了一棵西檸的實生苗, 今年第六年都是光棍一株, 想起看過國內關於果樹種植的書, 說嫁接可以縮短實生苗的營養期, 今天開始來驗證, 不過可能要等好幾年才有結果, 其實這實驗在我住村屋地下時做過, 4年的沙糖桔實生苗可以結果, 但那是地栽, 4 年沒有嫁接都可能結果了
但是我玩種植幾十年, 從未試過嫁接成功的, 而稍為改變一下, 靠接, 則未層失敗過.
實驗材料: 兩株青檸實生苗, 一株由四季桔砧木長出的檸檬, 手術前的合照

這是四季桔除去泥土上面部份, 從砧木長出的檸檬芽樹齡必定是結果枝.

嫁接的位置盡量低, 接近泥更好, 但在育苗時未有作靠接的預算, 所以唯有在較高位置動手, 將靠接位置以上的砧木剪去(我在這裡多留一片葉的位置, 成活後才剪去, 不留也可以), 將樹皮削去, 露出白色的部份(形成層)

泰國青檸, 稱為接穗, 也在適當位置將樹皮削去露出形成層

將兩種形成層靠在一起, 用膠紙緾緊. 手術初步完成.

這是另一邊

這裡嫁接兩棵泰國青檸接穗在一株兩芽的砧木上, 成品圖

剪出來的砧木也可以按插香草的方式插枝繁殖,

這實驗是在 5月 30日做
昨天, 6月6日, 砧木有葉芽長出, 拍照完後全部除去,

回復

金美 發表於 2010-6-7 23:57:52 |顯示全部樓層
陳先生~我既青檸而家好高啦~係唔係要摘頂等佢分枝呀?
仲有~你給我玫瑰出左花花呀~好開心呀~

你睇佢高左好多呀~

有花花出啦~
回復

ht333147 發表於 2010-6-8 00:05:14 |顯示全部樓層
陳先生~我既青檸而家好高啦~係唔係要摘頂等佢分枝呀?
仲有~你給我玫瑰出左花花呀~好開心呀~

你睇佢高左好 ...
金美 發表於 2010-6-7 23:57

如果唔想佢一味向上直生, 是要摘頂令其分枝.
應該是黃玫瑰, 小型品種都幾多花, 開完又開,
所以開完之後便剪去, 將養份留給下枝花, 剪出來的又可以插枝成另一株.
回復

ILoveFlower 發表於 2010-6-8 23:04:21 |顯示全部樓層
我既青檸只係生多左D葉, 唔咩點高.....正唔正常架?

報告一下: 我既朱古力薄荷大得好快, 遲D可以分享TIM; 齒葉薰衣草都有大到, 小小咁LA; 萍果薄荷都係咁樣, 無咩大到; 鳳梨薄荷唔好彩C左 ...
回復

ht333147 發表於 2010-6-8 23:16:17 |顯示全部樓層
我既青檸只係生多左D葉, 唔咩點高.....正唔正常架?

報告一下: 我既朱古力薄荷大得好快, 遲D可以分享TIM;  ...
ILoveFlower 發表於 2010-6-8 23:04

是否栽種環境問題? 換上大盆未?
這幾種都算粗生. 還有小苗(已經長大多了), 可以再接再厲.
回復

金美 發表於 2010-6-9 00:37:15 |顯示全部樓層
回復 327# ht333147

知道~咁我同表檸摘頂先~而家好緊張呀~唔知花花開左係點
回復

金美 發表於 2010-6-9 00:37:48 |顯示全部樓層
回復 328# ILoveFlower

我都係個鳳梨薄荷屎左啦
回復

ILoveFlower 發表於 2010-6-9 10:13:20 |顯示全部樓層
回復 331# 金美

點解咁易C既....
回復

ht333147 發表於 2010-6-9 11:34:24 |顯示全部樓層
可否看看殘''鞋''樣?
還有小苗.
可以再接再厲.
回復

ILoveFlower 發表於 2010-6-9 12:52:08 |顯示全部樓層
回復 333# ht333147

有呀, 等我遲D POST 相片比你了解下
回復

ht333147 發表於 2010-6-9 13:12:17 |顯示全部樓層
回復  ht333147

有呀, 等我遲D POST 相片比你了解下
ILoveFlower 發表於 2010-6-9 12:52

最好描述一些環境資料, 有助追查死因
回復

jeffiau 發表於 2010-6-11 01:39:35 |顯示全部樓層
HT大師兄你好,

不好意思....又有事要麻煩你了。

今天下午見到小綠薄荷也很精神的,
但甚料12AM見到它郤... ...
1276217271996.jpg 1276217281430.jpg

最下面的2塊大葉子都變黃和脫落,
請問是不是因太近泥土, 太濕而脫落嗎?
回復

ht333147 發表於 2010-6-11 12:46:22 |顯示全部樓層
老葉變黃脫落無問題. 只要小芽無變黃變黑便可以, 暫時不要晒, 空氣濕度高便可以.
用什麼泥土?
有無可能是泥土預加肥料, 令小苗未能適應?
或可以如育苗般用膠袋裝著苗盆幾天, 見它正常生長才拿出來
回復

jeffiau 發表於 2010-6-12 21:28:03 |顯示全部樓層
回復 337# ht333147

我是用下面那隻培養土的。

會堒點沙....底層會多點沙, 愈近面愈少,
以加強排水能力
回復

ht333147 發表於 2010-6-12 22:29:39 |顯示全部樓層
可能是習慣我用膠樽封著, 濕度高, 現轉環境未適應.
回復

金美 發表於 2010-6-13 11:50:11 |顯示全部樓層
我無左鳳梨薄荷啦~完全屎晒
回復