不一樣的天空 B組參賽作品 (From marco5633)

作者: marco5633 發表于 2010-2-24 22:29:08
2359 9

比賽POST沉左落第二版...所以宣傳下先:
http://hkplants.com/thread-42233-1-2.html

組別:B組
作品名稱:天空上的兩種光
拍攝時間:2009年8月25日(七夕前一天),晚上9時51分
地點:長洲 東堤
光圈:F/2.8
快門:60秒
按圖可放大

觀星新手適逢七夕,遠離都市觀星。望回維港方向,光害的情況看得一清二楚。兩邊的天空形成強烈的對比。

作品名稱:獵戶座
拍攝時間:2009年8月26日(七夕),早上4時31分
地點:長洲最高點:北眺亭
光圈:F/2.8
快門:30秒
按圖可放大

這張相參賽不是主要目的。主要想給大家看看香港上空的獵戶座。
走得慢 發表於 2010-2-25 18:20:31 |顯示全部樓層
第一張入光入得好靚!
回復

八王爺 發表於 2010-2-26 15:04:17 |顯示全部樓層
獵戶座影得好靚,腰帶都好清晰! 頂瓜瓜。
回復

marco5633 發表於 2010-3-1 20:01:06 |顯示全部樓層
獵戶座影得好靚,腰帶都好清晰! 頂瓜瓜。
八王爺 發表於 2010-2-26 15:04

其實我當時唔知道果個係獵戶座
只係覺得果堆星好搶眼、好特別,於是就影低啦
點知咁岩獵戶座同天兔座呢對組合都影晒
回復

擔泥 發表於 2010-3-2 08:35:01 |顯示全部樓層
我唔識得睇星, 但我覺得第一張天空的光芒很特別!
回復

marco5633 發表於 2010-3-2 17:21:06 |顯示全部樓層
我唔識得睇星, 但我覺得第一張天空的光芒很特別!
擔泥 發表於 2010-3-2 08:35

我當時都係未曾識得睇星
但一上到山就發現四粒星形式的四方形中間有三粒並排的星特別光、特別顯眼
於是佢就成為我人生中第一個親眼認出的星座啦

有時間希望大家都去睇下星啦
上大空館個網download張星圖落黎就ok架啦
http://www.lcsd.gov.hk/CE/Museum ... rshine_hkskymap.htm

長洲都係唔夠黑
如果唔係就可以曝多D光
睇得更多星、星星更大粒
我下次要影到星雲
回復

小灰 發表於 2010-3-3 13:51:12 |顯示全部樓層
我最初都構思過影漫天星星加大月亮(重曝),但可惜响香港嘅光污染(諗住入大嶼山影)同空氣質素,最後只好作罷。
回復

marco5633 發表於 2010-3-3 18:07:20 |顯示全部樓層
我最初都構思過影漫天星星加大月亮(重曝),但可惜响香港嘅光污染(諗住入大嶼山影)同空氣質素,最後只 ...
小灰 發表於 2010-3-3 13:51

用重曝將星星同月亮放埋一張相入面唔知會咩感覺呢?
月光係影星星既敵人。
我諗好難做到啦
要冇月光既時候影一張星星,有月光既時候影一張月亮

海下灣果邊唔錯呀
回復

小灰 發表於 2010-3-4 00:52:11 |顯示全部樓層

做法其實一啲都唔複習
Step 1 : 先用wide angle高ISO(1600 以上)曝光約30秒影一張星星相
以wide angle影,月亮同樣細小要避開佢唔難,衹要月亮唔係高掛响星堆當中就得;另外高iso係要影得啲星光啲,同埋減少曝光時間(啲星一粒粒好似你張相咁,如曝光時間長就會變成星軌一條條);

Step 2 : 重曝再用Tele closeup影月亮,其實月亮好光用1/250秒普通iso就得
因曝光時間短影唔到星星o架!
回復

marco5633 發表於 2010-3-4 06:43:36 |顯示全部樓層
做法其實一啲都唔複習
月亮同樣細小要避開佢唔難,衹要月亮唔係高掛响星堆當中就得
小灰 發表於 2010-3-4 00:52

咁真係要試過先知
但去得影星,當然希望愈少光愈好架啦
就算個月亮係邊緣,唔多唔少都會受月光影響掛
如果環境果害大的話,月光唔覺係一回事
如果光害少的話,月光應該會好大影響
最理想當然分開有月亮時影月亮、冇月亮時影星
難就難在呢度
而唔係難在光圈、快門、ISO

不過我未試過