返回列表 發新帖

新手種菜, 急需老師幫手(D菜有D黃,點算?)

作者: deanieng 發表于 2010-5-30 00:20:42
5884 42
miku 發表於 2010-6-21 00:28:01 |顯示全部樓層

如果落任何既藥, 都係要等兩星期會好D,
落肥料後, 我就會等一星期先採收
不過茶籽粉我就唔知, 因為通常茶籽粉我係係新買返來既植物洒泥面, 其實會係好耐之後先會有得採收KA
一係我就係溝泥既, 跟住FOR定植, 都係好耐先會有機會採收
所以我唔知落完之後一兩日可唔可以採收
你不如問多幾個農友先再決定呀
回復

Cat@.@ 發表於 2010-6-21 01:03:26 |顯示全部樓層
回復 34# deanieng

Hi Deanieng,

其實張相太細睇得唔係好清楚,不過如果係子葉黃真葉冇事就應該冇問題,同埋通菜係要好多水,如果冇追過肥,呢個時候要追肥,豐收一號加甲殼素,之前淨係用豐收一號,而家加埋甲殼素可以防蟲......
回復

deanieng 發表於 2010-6-21 23:38:25 |顯示全部樓層

這算唔算黃呢?

佢算唔算黃及瘦唔瘦呢?

佢算唔算黃及瘦唔瘦呢?

這係唔係有病?(白粉病) 20100619141r.jpg
發芽第三天,好乖啊! 20100621143r.jpg
四季豆發芽了,不過8粒只發到四粒,都好過無! 20100619139r.jpg
今日落咗D有機肥料(在花墟買的森X記有機肥),
其實只係得一種肥是否不夠,是否要幾種加埋會好D ga?
回復