求救-辣椒葉捲曲停止生長

作者: nhf 發表于 2010-6-12 16:38:41
4695 4
我棵辣椒種得好地她,綠油油的,點知我噴了開花肥和苦楝油後(可能噴咗落D葉道),D葉突然捲曲,雖然未死,但已停止生長。之後葉面出現黃色班點,唔知有冇得救 ,請教有經驗花友俾D意見,唔該晒!
黃金俠 發表於 2010-6-16 23:28:02 |顯示全部樓層

吾洗咁多肥的.等佢自然d生長就ok
回復

Ivana 發表於 2010-6-18 17:11:00 |顯示全部樓層
其實辣椒都好粗生,我試過無乜點落肥佢都生到幾十條椒,當然如果我落多D肥應該會更加多既,
回復

nhf 發表於 2010-6-18 18:17:11 |顯示全部樓層
謝謝黃金俠、Ivana 的回覆,我以為無人覆我,所以搬咗盤青椒去人地度,睇吓晒多陽光會唔會救得返,點知都係無改善,但又唔死得。等我下星期影番幅相俾大家睇吓,俾D意見,唔該先!
回復

nhf 發表於 2010-6-19 14:45:02 |顯示全部樓層
呢棵就係我講嘅半生不死嘅青椒嘞﹗佢D葉攣哂,有黃斑點,但又無凋謝,但又唔長高,成幾個星期都係咁嘅樣。丟掉又唔想,話哂佢未死,請問有經驗嘅花友,我應該點做好呢?唔該俾俾意見。
tomato & pepper III 008.jpg   
tomato & pepper III 009.jpg
tomato & pepper III 011.jpg
tomato & pepper III 010.jpg
回復