棵番茄猛標高點算好?

作者: nhf 發表于 2010-6-18 16:18:27
1346 4
露台種了一盆番茄共兩株,其中一棵快四呎了,就嚟連衫都晒唔到。聽人講番茄要摘心就唔會猛標高,但係條心ding到咗七八個花 lump,如果摘咗咪無咗好多隻番茄?唔摘又唔知高到去邊,點算?請教有經驗嘅花友,幫我唸唸,唔該哂﹗
tomato & pepper III 001.jpg     tomato & pepper III 002.jpg     tomato & pepper III 003.jpg

重想問多個問題,隔離種咗盆辣淑(有兩株),頭頂好多葉,也有不少花,但只得一兩個疑似辣椒,駛唔駛摘錦D花 lump,等個兩棵辣椒肥大D?
tomato & pepper III 004.jpg     tomato & pepper III 005.jpg
Ivana 發表於 2010-6-18 16:28:48 |顯示全部樓層
蕃茄係會生到好高,之前我都試過剪左個頂,但佢都一樣向上發展,至於辣椒我習慣係唔會剪左D花佢由得佢生,因為D花都有機會結椒,其實應該加肥料俾佢,不過我都係新手等D高手再同你分享意見啦。
回復

nhf 發表於 2010-6-18 18:23:36 |顯示全部樓層
回復 2# Ivana

唔該 Ivana。請問妳棵番茄高到幾時先停?我而家果棵大約有四呎,停得未?
回復

Ivana 發表於 2010-6-18 22:46:35 |顯示全部樓層
差不多5呎,不過棵棵唔同既,我種果時個盆太細,如果你既盆夠大應該仲會高D大D。你要用竹幫一幫佢,大風/結果時負荷唔到會折斷架~祝你豐收呀!
回復

nhf 發表於 2010-6-19 14:27:55 |顯示全部樓層
承妳貴言啦﹗都希望棵番茄快高長大嘅,之不過個騎樓唔夠位俾佢住,妳摘心都高到五呎,我無摘,咁..............,睇嚟都要幫佢搬家了﹗
回復