我的神秘菓終於豐收了

作者: chanpyhilda 發表于 2010-7-23 11:36:56
21567 213
chanpyhilda 發表於 2010-7-26 01:36:52 |顯示全部樓層
回復 40# crabcrab

網上資料話:
    果實含有特殊的醣蛋白,可將酸度高的水果轉化成瓊漿玉露般的甘甜。常生吃熟果或濃縮錠劑具有調整高血糖、高血壓、高血脂、痛風、尿酸、頭痛等,達正常值穩定作用之功效。http://holiday.lifeabc.com/data/studytour/MiracleFruit.pdf

所以此果可能對糖尿病人有益, 但就算係咁, 佢只係改變味覺, 飲太多無糖檸茶係會傷胃ga.
回復

cklife 發表於 2010-7-26 04:44:53 |顯示全部樓層
我今日都攞左啦~ 多謝Hilda呢~
六粒已經俾我食晒, 再試飲檸檬汁, 真係變甜左呢~ ...
caipirinha 發表於 2010-7-25 23:22

咁即係我食得唔夠多喇....一陣再試...
回復

cklife 發表於 2010-7-26 05:05:00 |顯示全部樓層
回復  crabcrab

網上資料話:
    果實含有特殊的醣蛋白,可將酸度高的水果轉化成瓊漿玉露般的甘甜。常生 ...
chanpyhilda 發表於 2010-7-26 01:36

我剛剛諗起,其實我有試飲醋,係甜酸架,但之前又無試過D醋既原味。之後既鹽同苦瓜葉味道無轉變,所以諗住唔能夠作實。

睇完依段之後,我估佢係對酸味先有反應,所以,又去飲醋,之後再食一粒,再飲醋。無錯,D醋變甜左,係多甜中微帶酸。

我估計,飲無加糖既檸茶,應該同加左既差唔多味。

所以...飲苦茶前食佢應該無效囉.....
回復

chanpyhilda 發表於 2010-7-26 09:34:18 |顯示全部樓層
回復 39# crabcrab

你想要嚟食定種呀? 如果要嚟食的話, 我雪起一份留畀你啦!  但依家仲有熟果, 依家有d已經熟到好紅, 但我唔敢摘, 怕你地話要時我冇貨交 , 又怕佢地會响梱樹仔度熟到爛, 所以你地快d嚟啦! 否則我會摘晒 ga la..
回復

crabcrab 發表於 2010-7-26 09:36:54 |顯示全部樓層

網上資料話:
    果實含有特殊的醣蛋白,可將酸度高的水果轉化成瓊漿玉露般的甘甜。常生 ...
chanpyhilda 發表於 2010-7-26 01:36

就淺嘗~淺嘗吧
糖尿病人成日要忍口乜都唔食得好慘的~~

之前買左 D 甜葉菊試, 不過沖左有 D "旱" o既味....
回復

crabcrab 發表於 2010-7-26 09:42:13 |顯示全部樓層

你想要嚟食定種呀? 如果要嚟食的話, 我雪起一份留畀你啦!  但依家仲有熟果, 依家有d ...
chanpyhilda 發表於 2010-7-26 09:34

我想要來種哦~ (咁先可以將來自給自足嘛)
咁我聽日點都來拎啦~~~ 請查收 PM , Thanks ^^
回復

chanpyhilda 發表於 2010-7-26 09:42:39 |顯示全部樓層
回復 43# cklife

你試下飲咖啡唔落糖吖
回復

cklife 發表於 2010-7-26 16:57:22 |顯示全部樓層
就淺嘗~淺嘗吧
糖尿病人成日要忍口乜都唔食得好慘的~~

之前買左 D 甜葉菊試, 不過沖左有 D "旱" o既 ...
crabcrab 發表於 2010-7-26 09:36

你買既係咪乾架...有無試過新鮮既呢?我都想種甜菊葉呀....不過未搵到.....
回復

cklife 發表於 2010-7-26 16:59:19 |顯示全部樓層
回復  cklife

你試下飲咖啡唔落糖吖
chanpyhilda 發表於 2010-7-26 09:42

咖啡試唔到呀...我唔飲得咖啡呀...不過我諗唔會甜囉...我食苦瓜葉都唔甜...
仲有四粒剩..唔敢等喇....快D食快D落種呀...(好似毒藥咁..老公死都唔肯試...真係無膽)
回復

chanpyhilda 發表於 2010-7-26 18:52:46 |顯示全部樓層
咖啡試唔到呀...我唔飲得咖啡呀...不過我諗唔會甜囉...我食苦瓜葉都唔甜...
仲有四粒剩..唔敢等喇... ...
cklife 發表於 2010-7-26 16:59

係唔會甜. 不過就冇左咖啡D苦味, 但就保留左D咖啡味.
回復

cklife 發表於 2010-7-26 19:22:42 |顯示全部樓層
回復  cklife
...(好似毒藥咁..老公死都唔肯試...真係無膽)
========================

我就覺得你先生醒 ...
花園仔 發表於 2010-7-26 19:05

多謝提醒呀...

不過覺得好似無之前諗得咁好玩,依家唔諗住比朋友試喇....
回復

cklife 發表於 2010-7-26 19:23:46 |顯示全部樓層
係唔會甜. 不過就冇左咖啡D苦味, 但就保留左D咖啡味.
chanpyhilda 發表於 2010-7-26 18:52

但我食苦瓜葉...好苦喎...
回復

cklife 發表於 2010-7-27 13:26:11 |顯示全部樓層
係乾架, 如果種子就最近暫時只見淘寶
crabcrab 發表於 2010-7-27 09:49

多謝你既資料呀...
回復

crabcrab 發表於 2010-7-27 17:29:51 |顯示全部樓層
嘩~ 真係好神秘呀~ 飲無糖檸水好甜呀....

比印像中(睇相)細好多, 不過小小一粒已經好有效

多謝晒 Hilda 分享add14icon
回復

crabcrab 發表於 2010-7-27 17:31:25 |顯示全部樓層
搵到 D 種植資料~
http://tw.myblog.yahoo.com/fanni ... v=-1&next=12537
快 D 大家齊齊種 XDD
回復

cklife 發表於 2010-7-27 21:16:33 |顯示全部樓層
多謝你既資料.. 原來要去売架...我食完就咁掉落去呀...走去挖番上黎先...
回復

chanpyhilda 發表於 2010-7-27 21:36:17 |顯示全部樓層
嘩~ 真係好神秘呀~ 飲無糖檸水好甜呀....

比印像中(睇相)細好多, 不過小小一粒已經好有效

多謝晒 Hilda ...
crabcrab 發表於 2010-7-27 17:29

有無整返杯無糖檸茶孝敬你媽咪呀?
    我都唔知要去殼後先種喎! 上次我都係就咁食完就種, 連洗都懶, 但都可以發芽!
回復

crabcrab 發表於 2010-7-27 23:12:18 |顯示全部樓層
有無整返杯無糖檸茶孝敬你媽咪呀?
    我都唔知要去殼後先種喎! 上次我都係就咁食完就種, 連洗都懶, ...
chanpyhilda 發表於 2010-7-27 21:36

有呀~有呀~ 檸水/檸茶各一杯,仲好滿意添~~

不過頭先搵種植資料時發現,原來一般繁殖都係分枝阡插或空中壓條
因為分一小段阡插或壓條種一年就結果, 如果由種子到苗到結果要三年 XD
回復

chanpyhilda 發表於 2010-7-27 23:40:30 |顯示全部樓層
係呀! 聽講係好慢GA, 所以正話叫你買一棵囉.
回復