甜菊栽培與應用

作者: hunhun 發表于 2008-1-31 11:43:33
12535 28
甜菊栽培與應用

中名:甜 菊
英名:Stevia
學名:Stevia rebaudiana
發芽適溫:20℃~25℃
生長適溫:10℃~30℃

特性: 甜菊原產於南美洲熱帶地區,屬多年生草本菊科植物。株高約20-40公分,葉對生,葉面有密生的短茸毛,夏、秋之際,會開出白色小頭狀的花朵。葉呈鋸齒狀,葉片的甜度是一般砂糖的300倍。
用途: 新鮮或陰乾的葉片皆可使用,亦可取代高熱量之砂糖,添加在紅茶類或香草茶飲中,除了可增加甜味外並有提味之作用。

風土適應性

甜菊在溫暖、濕潤、日照充足、土壤肥沃的環境下生長良好,溫度在20-30℃時最適合莖葉生長,亦能耐低溫,發芽適合溫度在20-25℃左右。種子細小,光能促進種子萌芽,播種後,種子不必覆土,播種用土請選用通透性、保水力佳及含肥份少,質地細緻、無病菌之土壤。例:泥炭土 ,播完用木板或用手掌鎮壓種子使之與土壤完全接觸,再用塑膠膜覆蓋達到高濕度狀態以利發芽,播後約10天開始發芽,發芽後速除去塑膠膜,移至有光照處繼續育苗,本葉4-5片時,定植於較大的盆器,以4吋盆以上為宜。

應用

甜菊全株具有甜味,以葉片最甜。新鮮植物甜度約為蔗糖的10~15倍,若提煉成甜菊精甜度約為蔗糖的300倍,故為食品工業重要的甜味劑,具有高甜度、低熱量之特點。甜菊可提高血糖、降低血壓、促進新陳代謝之效,可製成保健藥或食品添加劑,治療糖尿病、肥胖症、調節胃酸、恢復神經疲勞、預防幼兒齲齒等。
使用方式:新鮮,乾燥葉片均可直接拿來使用。
hunhun 發表於 2008-1-31 11:44:04 |顯示全部樓層
唔知香港有冇人種呢
回復

hunhun 發表於 2008-1-31 12:12:39 |顯示全部樓層
D種子好似係外國都賣得好貴
回復

kok69 發表於 2008-1-31 13:52:17 |顯示全部樓層
甜菊o既係香港係唔可以用黎作食品添加劑架, 不過唔知自己種受唔受限制.
有報告指長期食用會增加cancer風險.
不過我都想試下種呢~~
回復

hunhun 發表於 2008-1-31 15:19:59 |顯示全部樓層
連大陸都好似冇, 要買就可能要到內陸
唔知花墟D老細知唔知詳情呢?
回復

HappyLeo 發表於 2011-4-15 16:18:12 |顯示全部樓層
小Con子 發表於 2011-4-15 15:03
甜菊糖的陰謀,你要知
http://www.lifeflowhk.org/node/932

thx~好有用^^
回復

mandywowo 發表於 2011-4-15 15:44:58 |顯示全部樓層
回復 gunbuster363 的帖子

花墟早前見過有小苗賣
回復

gunbuster363 發表於 2011-4-15 15:41:24 |顯示全部樓層
hunhun 發表於 2008-1-31 15:19
連大陸都好似冇, 要買就可能要到內陸
唔知花墟D老細知唔知詳情呢?

yahoo拍賣有ferry morse牌的甜菊種子
我尋日買左, 遲d過數, 等收貨
回復

owlcyr 發表於 2011-4-15 15:35:25 |顯示全部樓層
因為之前未知有無風險,所以唔比佢成為食物添加劑,並非因為致癌
(你自己種同用唔會有咩問題,佢只係規管市面上售賣的食物)
上年JECFA開完會再睇過o的study,而家已經set o左個standard,而hk亦已經可以使用了~
回復

小Con子 發表於 2011-4-15 15:03:06 |顯示全部樓層
kok69 發表於 2008-1-31 13:52
甜菊o既係香港係唔可以用黎作食品添加劑架, 不過唔知自己種受唔受限制.
有報告指長期食用會增加cancer風險. ...

甜菊糖的陰謀,你要知
http://www.lifeflowhk.org/node/932
回復

gunbuster363 發表於 2011-4-15 16:31:48 |顯示全部樓層
mandywowo 發表於 2011-4-15 15:44
回復 gunbuster363 的帖子

花墟早前見過有小苗賣

到我放工落到花墟都收鋪啦
星期六日又未必得閒去

我都係order種子實際.....
回復

031504 發表於 2011-4-22 05:55:01 |顯示全部樓層
上個月係花墟買了苗~
哩加開緊花囉~不過我想知點收種子,,,,
回復

031504 發表於 2011-4-22 05:58:48 |顯示全部樓層
剛剛上網查到了

http://tw.myblog.yahoo.com/fallw ... le?mid=342&sc=1

太好了~準備收種子
回復

hunhun 發表於 2011-4-22 23:20:11 |顯示全部樓層
回復 mandywowo 的帖子

邊一間??:】
回復

kslee 發表於 2011-4-22 23:40:47 |顯示全部樓層
回復 hunhun 的帖子

垃圾站對面間繽紛經常都有甜菊小苗賣, 不過好弱小咁
回復

cedric523 發表於 2011-5-19 22:49:54 |顯示全部樓層
bunbun 有得賣甜菊, 都幾大盆吓, 好似 $ 25
回復

nothink 發表於 2011-5-19 19:02:49 |顯示全部樓層
又一個商業陰謀
睇完張貼   搞到我有d想種添  
可惜冇種子
回復

rrr888 發表於 2011-5-19 18:59:32 |顯示全部樓層
回復 hunhun 的帖子

謝謝你的資訊. 我啱啱買了回來, 希望種得成.
回復

rrr888 發表於 2011-5-19 18:57:05 |顯示全部樓層
回復 小Con子 的帖子

謝謝你的資訊, 因我剛買了回來, 但查到話會生癌, 原來真係一個商業大陰謀. 不過話時話, 真係好甜, 呢種甜味好特別, 唔係食糖嗰種. 留喺口內幾清新, 都維持幾耐.
回復

gunbuster363 發表於 2011-5-19 19:53:02 |顯示全部樓層
差唔多落左成包種子
一粒都唔發芽
回復

12下一頁