返回列表 發新帖

無人可以教我放棄, 我唔會放棄

作者: 惜花君 發表于 2009-5-9 16:32:40
5810 48
tangkwokyan 發表於 2009-5-12 18:57:39 |顯示全部樓層
惜花君加油、加油!我都種緊,原本有十粒發芽,現在得返三粒生,其中二粒已經有子葉啦。
回復

小寶 發表於 2009-5-12 20:19:36 |顯示全部樓層
5月11日, 發覺培植器1, 透明加蓋, 培植泥加上大量水份, 基本上是泥土輕浮於水上

生滿真菌

不過無所謂, 另一盒培植器2, 無事
惜花君 發表於 2009-5-11 07:21 PM

我果d士多啤梨唔洗加蓋,都發到喎~反而加蓋就會濕氣重添
回復

小豆子 發表於 2009-5-12 23:15:12 |顯示全部樓層
想自行收集士多啤啤既種子應該要點做?
回復

pbodq 發表於 2009-5-13 00:01:41 |顯示全部樓層
43# 小豆子

http://www.hkplants.com/viewthre ... E8%8E%93&page=1
或者雪一雪先切皮
或者攪爛佢
回復

小豆子 發表於 2009-5-13 13:51:45 |顯示全部樓層
44# pbodq

對我有d難度丫~~
等我先處理左租田問題
再慢慢去試下先>w<
回復

惜花君 發表於 2009-5-13 14:12:50 |顯示全部樓層
我果d士多啤梨唔洗加蓋,都發到喎~反而加蓋就會濕氣重添
小寶 發表於 2009-5-12 20:19

疏水好, 濕氣唔會太重

加蓋既目的, 係防止水份濕發, 咁樣盆野就會長期保持濕閏, 但又唔洗經常灌水

第二個目的係防止昆蟲進入, 幼苗基本都係盆+ 蓋既環境下受保護地生長, 但又有光進行光合作用
回復

惜花君 發表於 2009-5-13 14:18:50 |顯示全部樓層
想自行收集士多啤啤既種子應該要點做?
小豆子 發表於 2009-5-12 23:15

小量 ----------> 用尖咀鉗夾出, 用落紙巾上抽水, 之後放落雪櫃再抽抽水

大量

1. ------------> 切皮, 將皮入袋, 難爛皮, 得出既液體慢慢曬乾

2. ------------->切皮, 紙巾將皮包好 / 將皮放係盒子, 曬乾

曬乾後用手指擦 / 牙籤挑都得
回復

惜花君 發表於 2009-5-13 14:29:09 |顯示全部樓層
惜花君加油、加油!我都種緊,原本有十粒發芽,現在得返三粒生,其中二粒已經有子葉啦。
tangkwokyan 發表於 2009-5-12 18:57

草莓係豬那肚, 好生養, 一棵大, 就會百子添孫

到佢咁上下大, 可能要加樹皮 / 石仔, 唔比佢芽莖走根, 點泥會生根
回復

惜花君 發表於 2009-5-18 13:01:23 |顯示全部樓層
圖片 b0

草莓芽被樽遮蓋著, ( 可另加樽蓋封口 ) 模擬溫室環境生長

好處
1. 減底水份流失, 懶人就是懶, 不想經常灌水, 而且灌溉於我來說, 並不好, 因為多少會沖失泥土養份, 疏水不好, 又令根部易缺空氣 ( 氧份 )
2. 阻隔強烈的西斜陽光, 一則避免軟弱的草莓芽受陽光影響而傾斜生長, 二則避免強光暴曬, 但同時頂部又容許光線射入, 進行光合作用
3. 阻隔害蟲, 飛蛾, 壁虎, 蟑螂, 於我家來說, 上 3 種害虫不算多, 但近日蚊子就比較多
4. 樽口無論封與不封, 相信於其而言, 都有非常充足空氣, 進行光合作用所必須, 封口好處係進一步減底害蟲來襲機會

圖片 b1

培植器, 底部有個 1 / 1.5毫米小孔, 用作疏水, 由於小孔細, 所以不用灌溉太多水, 水份泥土 ( 養份 ) 流失亦唔會多

圖片 b2

唔知大家睇唔睇到, 有 6 隻芽發左, 最大果隻用左 7 日 15th may 時間就發了, 下次買輕便型相機, 無微距 2cm 以下不買

圖片 b3

放大睇最大果隻芽

圖片 b4

光合作用化學程式, 自製營養的方法

回復